Закарпаття: Невицький замок відновлюють волонтери

Гуртом підняти історію з руїн – Невицький замок на Закарпатті відновлюють волонтери. На історичній пам’ятці – зміна міжнародного табору добровольців, котрі приїхали зі Штатів, Іспанії, Чехії, Польщі та різних регіонів України, аби не тільки побачити унікальний старовинний палац, але й допомогти йому стати привабливішим для туристів.

”Думала, що це руїни… Виявилося – він у чудовому стані. Наскільки я знайома з археологією, це – унікальне місце… Для себе я вже отримала чимало – я дізналася про це місце, побачила його, дізналася, що є люди, яким воно небайдуже”, – каже кемп-лідер волонтерського табору Дар’я Наумова.

Головне завдання волонтерів – розчистити замковий рів, тут без знахідок не обходиться. Найчастіше трапляються уламки середньовічної кераміки, кістки тварин, а подекуди й старовинні кахлі. Їх робили саме тут, на території замку. Окрім своєї цікавої історії, замок може похвалитися ще й унікальною на свій час системою водогону.

”Ця пам’ятка одразу зацікавлює завдяки своєму розташуванню, конструкції і тому, що дуже добре збережена. Це чудовий приклад середньовічного замку. Я чув про те, що тут був водогін. Вода надходила з джерела на горі і спеціальна система забезпечувала замок водою. Тож тут ми можемо спостерігати унікальний приклад інженерної майстерності – це справді цікаво!”, – каже архітектор з Барселони Чав’єр Кастеллес.

Нині Україна переживає сплеск волонтерського руху. За останні роки у Невицькому замку працювали волонтери із понад 20 країн. Цього літа пам’ятка приймає дві з половиною сотні добровольців. На підмогу міжнародній команді приїхала і група волонтерів з Києва.

”Дуже вдалий експеримент, найбільше здивувало, що це високоінтелектуальна молодь із різних країн, з легкістю знаходять спільну мову, здивувала їх працездатність…”, – каже керівник археологічної експедиції “Невицький замок” Олександр Дзембас.

Невицький замок існував як важливий стратегічний форпост у XIII столітті, був зруйнований наприкінці XVII. Відтоді не зазнавав жодних втручань. Нині мета ентузіастів – перетворити пам’ятку на “живий музей” історії.

24tv.com.ua