Гірською Міжгірщиною зацікавився словацький Генконсул в Ужгороді

Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Маріан Сладачек відвідав закарпатську Міжгірщину. Метою дружнього візиту було обговорення подальшої можливості економічного і культурного співробітництва в рамках міжрегіональної асоціації “Карпатський Єврорегіон”.
Генконсул зустрівся з головою Міжгірської райради Іваном Яремою, заступником голови РДА Миколою Тимощуком, заступником голови райради Володимиром Голодняком.

Під час зустрічі Іван Ярема детально охарактеризував основні напрямки забезпечення подальшого соціально-економічного розвитку Міжгірщини. Виокремивши, зокрема, основні із них: поглиблена переробка лісодеревини, ефективне використання мінеральних вод Верховини, а їх маємо аж … 43 джерела, дарів лісу і полонинських лук і, звичайно, розвитку вівчарства і гідроенергетики краю.

А ось Микола Тимощук у своєму виступі детально охарактеризував основні туристичні і спортивно-оздоровчі принади Верховини, зазначивши, що саме у нашому районі вже традиційними стали міжнародні змагання з парапланеризму, гірськолижного спорту. Засніжені груні-крутосхили Боржавської полонини вже давно облюбували любителі здорового відпочинку і зимових видів спорту. А цьогоріч саме у нашому районі, на райцентрівському стадіоні відбудеться черговий етап Кубка світу з авіамодельного спорту.

Він же оприлюднив звістку про те, що на нараді на державному рівні у м.Славсько Львівської області нещодавно йшлося про те, що на території нашого району є найкращі природні місця для будівництва олімпійської бази, кращої від знаменитого Буковеля на Івано-Франківщині. Зокрема, з розвитку зимових видів спорту на території Новоселицької сільської ради та освоєння гірськолижних трас на г. Магура Боржавської полонини, яку влітку вже вкотре облюбували парапланеристи з усіх-усюд близького і далекого зарубіжжя.

Опісля взяв слово Генконсул Республіки Словаків в Ужгороді Маріан Сладачек. Він одразу підкреслив надзвичайну красу нашого краю, а неповторна синь “Морського ока” запала глибоко в душу. Він вже 12 років працює на теренах України, але такої краси ще ніде не бачив. Із 2007 року очолює генконсульство в Ужгороді. За цей час об’їздив майже все Закарпаття. Дуже радий, що керівники ряду районів через веб-сторінки електронних ЗМІ поглиблюють добросусідські відносини, економічне і культурне співробітництво між країнами міжрегіональної асоціації “Карпатський Єврорегіон”.

Його виступ доповнив Іван Ярема, який зазначив, що ми вже маємо добре налагоджені добросусідські відносини з рядом самоврядних країв у Польщі, Чехії. Сподіваємось на такі ж з Словацькою Республікою.

На це Маріан Сладічек наголосив, що генконсульством у складі 19 працівників проводиться величезна робота, з тим, щоби прискорити встановлення безвізового режиму хоча б для тієї категорії громадян України і Закарпатської області, які трудяться в царині транскордонного співробітництва. У Словацькій Республіці є край під назвою Ліптовський Мікулаш, який подібний до Міжгірщини. Тож він готує низку проектів з налагодження, дійсно, добросусідських відносин з Верховиною, співробітництва з нею в різних галузях народногосподарського комплексу. Зокрема, в галузі освіти, культури, туризму і дитячого відпочинку.

З приводу цього начальник відділу культури і туризму Олександр Шемет наразі підкреслив, що культпрацівники Міжгірщини завжди готові побувати в гостях у словацьких друзів з насиченою концертною програмою. Тільки б не було заковики з оформленням проїзних документів. Що до недавнього часу мало місце до запланованих поїздок в деякі сусідні країни. На це п. Сладачек сказав, що братня Словакія завжди була рада прийняти дорогих гостей з Верховини.

Він же наголосив, що 7 вересня 2010 року відбудеться прийом в Генеральному консульстві Словацької Республіки в Ужгороді, на який будуть запрошені й керівники Міжгірського району. На ньому й буде більш детально обговорено основні аспекти поглиблення добросусідських відносин з верховинським краєм, налагодження подальшого плідного економічного і культурного співробітництва в різних сферах між прикордонними областями наших країн-сусідок.

Василь Белень, Міжгірська РДА