Україна могла б позбутися газової залежності за 5 років

За 5-7 років Україна могла б позбутися залежності від зовнішнього споживання газу і бути самодостатньою. Таку думку на “круглому столі” висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.
“Це можливо, якщо б успішно розвивати проекти альтернативного газу – біогазу, сланцю, шахтного газу, газгідратів, а також збільшувати видобуток традиційного газу на суші і на морі. У перспективі років через десять Україна могла б постачати свій газ на інші ринки”, – упевнений Тодійчук.

Експерт наголосив, що газове лобі не мотивує розвиток альтернативних, тобто конкурентних традиційному газу варіантів.

“Чому ми знаходимо багато мільярдів на оплату необ’єктивно високої ціни за російський газ і не знаходимо тих самих коштів для більш дешевого видобутку свого газу? Якщо запустити енергозберігаючі технології, ринкові ціни на газ і ті проекти по альтернативному газу, то у короткі терміни ми б могли перейти на власний газ. Для цього потрібна державна програма, життєздатна енергетична стратегія, політична воля”, – наголосив експерт.

Він зазначив, що в Україні надзвичайно великі поклади нетрадиційного газу. Тому лише з вугільних пластів вона могла б видобувати до 8 млрд кубометрів метану на рік.

Нещодавно в Адміністрації президента заявили, що зацікавилися соломою як альтернативним джерелом енергії.

Нагадаємо, що на початку липня жителі сіла Хоружівка Недригайлівського району Сумської області звернулися з відкритим листом до голови Верховної Ради Володимира Литвина, в якому запрошують оглянути діюче виробництво солом’яних гранул і роботу котла на цьому виді палива.

Жителі Хоружівки відзначають, що “в рідному селі Віктора Ющенка є успішний досвід використання соломи як джерела енергії”.

Gazeta.ua