Закарпаття: У селі Загаття відбудеться Фестиваль мистецтв імені Адальберта Ерделі

В Іршавській райдержадміністрації відбулося чергове розширене засідання оргкомітету по проведенню першого Фестивалю мистецтв ім. Адальберта Ерделі в селі Загаття Іршавського району.
Оргкомітет очолив сам голова Іршавської РДА Василь Устич. До організації цього унікального заходу підключаються і обласне управління культури, і Спілка художників, і Закарпатський художній інститут, і багато визначних особистостей, що народилися в Загатському краї.

Фестиваль передбачає проведення пленеру, вуличного вернісажу, відкриття меморіальної дошки на частині будинку, що збереглася, де проживала родина великого художника, презентацію унікального проекту, який організатори до часу ще тримають у секреті, майстер класи відомих художників, концерт колективів художньої самодіяльності та ще багато чого цікавого. Оргкомітет думає про те, щоб 19-го вересня з 13-ї години кожен присутній незалежно від віку та соціального статусу міг з користю для себе провести час у рідному селі визначного чоловіка, художника із світовим іменем, одного із засновників закарпатської школи живопису, людини, яку декілька європейських країн вважають своєю.

Біографічна довідка:

Адальберт Ерделі (Іван Гриць) народився 25 травня 1891 року в с. Климовиця (Загатська сільська рада) Іршавського району Закарпатської області.

Живописець. Навчався у Будапештській академії образотворчих мистецтв у Імре Ревеса та А. Івані-Грюнвальда (1911 — 1915). З 1916 року працював як живописець та викладач малювання в середніх школах Мукачева та Ужгорода. Разом з Й. Бокшаєм був фундатором Закарпатської школи живопису, писав портрети, пейзажі, натюрморти і сюжетні композиції.

Член Спілки художників України з 1946 року. Один з організаторів і перший голова Закарпатської обласної організації Спілки художників України з 1946 року.

Персональні виставки: 1923 р. — м. Мюнхен (Німеччина), 1929 р. — м. Прага (Чехія), 1954 р. — Ужгород.

Закарпаття онлайн