Мукачівському єпископу Андрію Бачинському встановлять пам’ятник в угорському Мішкольці

У передмісті угорського міста Мішкольц планується встановити пам’ятник єпископу Андрію Бачинському. Пам’ятник буде споруджено біля греко-католицької церкви Покрова Пресвятої Богородиці, яка знаходиться в передмісті Мішкольца – Герембель (Goromboly) на вулиці, яка названа в честь єпископа Андрія Бачинського.
У Герембелі компактно проживають нащадки переселенців із Підкарпатської Русі, які триста років тому в пошуках кращої долі поселилися на пагорбах під Мішкольцом. Початок їх переселення припадає на період антигабсбурського повстання угорців, яке на початку 18 століття очолював князь Ференц Ракоці. У складі повстанського війська разом з угорцями за незалежність Угорщини боролися і підкарпатські русини, яких Ракоці дуже любив і називав “мій найвірніший народ”.

У пам’ять про князя Ференца Ракоці тут на пагорбі біля церкви в Герембель вже стоїть погруддя Ференцу Ракоці. В 1990 році на місцевому храмі було встановлено меморіальну дошку єпископу Андрію Бачинському, якому імператриця Марія Терезія дарувала Тапольське абатство, до якого вгодило село Герембель. На меморіальній дошці написано: “Андрію Бачинському милістю Божою мукачівському єпископу герембель-топольцькому абату”. І от тепер за ініціативою Русинської меншинської самоуправи міста Мішкольц, яку очолює др. Тібор Уяцкі, греко-католицького громади Герембель (декан, о. Ласло Дудаш) та професора Тібора Міклоша Поповича керівника Будапештського русинського науково-дослідного інституту, на пагорбі біля церкви буде споруджено пам’ятник Андрію Бачинському.

Іван Бачинський, Закарпаття online