В Україні кожен 8-й школяр в 11 років регулярно …напивається

Соціологи опитали близько 10 тисяч школярів. Виявилося, що кожен восьмий хоча б раз на місяць напивається вже в 11 років, а половина 17-річних п’є пиво щотижня. ослідження проводилося в рамках міжнародного проекту “Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді”.
Вчених серед інших тем цікавили самопочуття, самооцінка й ставлення до шкідливих звичок.

Більшість старшокласників знають про наслідки зловживання алкоголем і сигаретами. Але це не заважає їм пити і курити, навіть незважаючи на те що в Україні заборонено продаж алкоголю і сигарет підліткам.

“Наші школярі знайомляться з сигаретами вже в 11 років, а з алкоголем – у 12-13, – розповіла керівник дослідження кандидат соціологічних наук Ольга Балакірєва. – Якщо в 6-му класі чверть хлопців пробували курити, то до 17 років – вже 73% “.

До випускного жодного разу в житті не випивали лише 18% хлопців. Також Балакірєва зазначила, що шкідливі звички найбільш поширені серед учнів середньоспеціальних навчальних закладів.

“Щодня палять 11% старшокласників, 24% першокурсників вузів і 38% учнів ПТУ. Взагалі в середньоспеціальних навчальних закладах найвищий рівень поширення всіх шкідливих звичок – куріння, алкоголю та наркотиків. За деякими параметрами вони випереджають навіть доросле населення країни”, – додала експерт .

Також вона зазначила, що за останні чотири роки спостерігається потужний стрибок у споживанні пива та легких алкогольних напоїв.

“Причому пиво популярно переважно серед юнаків, дівчата налягають на слабоалкогольні газовані напої”, – розповіла Балакірєва.

Цікаво, що не всі керівники навчальних закладів розцінюють продаж і споживання алкогольних напоїв і сигарет як значиму проблему.

Визнали це тільки 40% директорів шкіл і 53% керівників ПТУ.

Тільки третина керівників вважають проблемою прийом підлітками наркотиків.

Що стосується наркотиків, то з ними знайомі 10% випускників і 22% першокурсників вузів і ПТУ. 3% учнів приймають наркотики (марихуану і гашиш) системно.

Чверть школярів “сидять” на таблетках

Відзначимо, Міністерство охорони здоров’я відзначило, що на сьогодні у кожного школяра є хронічні хвороби.

Україна займає одне з останніх місць серед 43 країн – учасниць проекту з оцінки підлітками свого самопочуття.

Якщо серед шестикласників оцінку “відмінно” собі поставили тільки 35% хлопчиків і 20% дівчат, то серед випускників – 24% і 7,5% відповідно.

“З віком у школярів відбувається зміщення оцінки самопочуття від відмінного до хорошого, а з гарного в середнє. Це говорить про те, що перебудова організму відбувається у підлітків досить болісно. Особливо це стосується дівчат. Можливо, на таку оцінку впливає ще й відсутність необхідних умов для дотримання гігієни в школах. Тому дівчата більше потребують уваги й турботи”, – зазначила Балакірєва.

8% хлопців системно приймають медикаменти через хронічні захворювання. Близько чверті школярів заявили, що один раз на місяць або частіше приймають ліки для полегшення самопочуття.

Gazeta.ua