Коли Закарпаття зможе повністю забезпечити свої потреби в електроенергії?

17 червня поточного року у стінах Міністерства промислової політики під головуванням заступника міністра Віталія Немілостівого відбулася нарада «Перспективи розвитку енергомашинобудівної галузі».
В нараді взяли участь фахівці Мінпромполітики у галузі машинобудування і електроніки. Крім того, активно долучилися до обговорення представники Мінпаливенерго, Мінтрансзв’язку, ВАТ “УкрГідроЕнерго”, НАЕК “Енергоатом”, ДП “Електроважмаш”, ВАТ “СНВО ім. М.В.Фрунзе”,  ВАТ “Івано-Франківський арматурний завод”, ДП “Завод ім. В.О.Малишева”, ДП НВКГ “Зоря-Машпроект”, ВАТ “Енергопроект”, а також ціла низка вчених і науковців.

В ході наради було розглянуто ряд проблемних питань у сфері розвитку енергомашинобудування в Україні. Серед основних – необхідність реформування нормативно-правової бази, що гальмує розвиток вітчизняного виробництва, необхідність залучення українських машинобудівних підприємств до тендерів, які на даний момент виграють переважно іноземні компанії, проблема малого потоку іноземних інвестицій у вітчизняне виробництво, необхідність розвивати всі види альтернативної енергетики і розробляти нову техніку для подальшого її використання підприємствами.

Як зазначив Віталій Немілостівий – “У цьому році в бюджеті передбачено 1 млрд. грн. на фінансування інвестиційного проекту, але, як виявилося, зареєстрованих проектів в країні немає. В Міністерстві фінансів мене запевнили, що якщо у машинобудівників буде готовий економічно обґрунтований і оформлений по всім правилам проект, кошти на його реалізацію будуть виділені”.

Відмічалася й необхідність співпрацювати з російськими колегами у сфері розвитку енергомашинобудівної галузі, але робити акцент на будівництві нових потужностей саме на території України.

Вчені порушили й питання Закарпаття, яке лише на 7% забезпечує себе електроенергією, в той час, коли сила води дає змогу створювати малі гідроелектростанції і не лише усунути проблему руйнівних повеней, а й повністю забезпечити Закарпаття власною електроенергією.

За результатами наради Віталій Немілостівий запропонував створити Робочу групу з підготовки пропозицій до проекту державної програми розвитку машинобудування на 2012 – 2022 рр. Свої пропозиції до робочої групи зможуть внести як вчені, так і представники машинобудівних підприємств.

Наступного тижня відбудеться перше засідання робочої групи.

Прес-служба Мінпромполітики України