Кожна третя сім’я в Україні може вважатися бідною

Кожна третя сім’я в Україні може вважатися бідною, заявила керівник досліджень рівня життя Інституту демографії НАН України Людмила Черенько. Так, зазначила вона, цей відсоток людей не може забезпечити собі середніх стандартів рівня життя сьогоднішнього українського суспільства.
“Так звана відносна бідність існує в кожній країні. Наприклад, якщо це зовсім бідні країни, країни Африки, то у них бідність – це неможливість нормально харчуватися, а для Європи критерієм бідності, крім харчування, одягу і більш-менш теплого житла, є можливість дати дитині освіту. Якщо сім’я не може дати дитині освіту, крім загальної середньої, то вона вважається бідною”, – зазначила фахівець.

Разом з тим вона наголосила, що в проблемі бідності Україна має і свій феномен: “Скажімо так, наш український феномен –  це коли серед працюючого висококваліфікованого населення досить високі масштаби бідності”.

“Традиційно в країнах світу бідними є тільки люди дуже низької кваліфікації, ті, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної. У нас навіть середня заробітна плата, якщо у людини є утриманці, не дає можливості нормально вижити”, – наголосила Черенько.

Крім того, вона звернула увагу на те, що болісною проблемою є дитяча бідність.

“На жаль, протягом останніх десяти років, тобто весь період після кризи дев’яностих років ми спостерігаємо дуже високі масштаби так званої дитячої бідності. Бідність серед сімей з дітьми вдвічі перевищує бідність сімей без дітей”, – заявила Черенько.

Як повідомляється, за даними НАНУ, найбільше сім’ям з дітьми не вистачає коштів на дозвілля, відпуску та оздоровлення.

Разом з тим Черенько констатувала, що в 2011 році скоротити показник бідності в Україні не вдасться навіть за умови позитивного зростання української економіки. За її словами, поліпшення добробуту населення можливе тільки одночасно з економічним підйомом держави.

“Якщо ми матимемо економічне зростання хоча б на початку наступного року, то приблизно за рік можна чекати зменшення показників бідності. Однак у 2011 року зменшення показників бідності ми ще спостерігати не будемо навіть за умови позитивного розвитку економічних подій”, – наголосила вона.

При цьому вона зауважила, що офіційний прожитковий мінімум в Україні значно менший від реального, а мінімальна зарплата розраховується за критеріями, які відрізняються від європейських.

“Мінімальна зарплата ніколи, як у нас, не прив’язується до прожиткового мінімуму. Прожитковий мінімум розробляється для розрахунку державної підтримки для сімей, які неспроможні самостійно себе забезпечити. Мінімальна ж заробітна плата розраховується зовсім по-іншому і, звичайно ж, вона у декілька разів більша”, – підсумувала Черенько.

Нагадаємо, що, за даними Держкомстату, в червні 2010 року найбільш поширена зарплата в Україні становила від 2 до 2,5 тис. грн.

Як повідомлялося, у підписаному між МВФ і Україною Меморандумі йдеться, що український уряд зобов’язався не підвищувати зарплати бюджетникам у державному секторі, починаючи з 2011 року і в середньостроковій перспективі.

Korrespondent.net