КПУ про Податковий кодекс України: У тінь піде все!

Народний депутат від компартії Микола Кравченко розповів про нововведення уряду, яких зазнає Новий Податковий кодекс України.
Посилаючись на заяву уряду, Кравченко зазначає, що зміни в Податковому кодексі передбачають зменшення кількості загальнодержавних податків з 29 до 17. Крім того, скасовуються десять місцевих податків і зборів, передбачається поетапне зниження податку на прибуток підприємств (з 25% до 20% в 2011 році) і подальше щорічне зниження на 1%, до 17% в 2014 році.
“А насправді, в Податковому кодексі всі нібито прибрані податки залишаються. З 29 нинішніх податків пропонується прибрати десять місцевих, що позначиться на бюджетах саме місцевих громад”, – зазначив політик.

Як повідомив парламентарій, буде збільшено прибутковий податок для громадян, чий місячний дохід перевищує 13 тис грн, інші ж платитимуть, як і раніше – 15%.

Зміни в податковому кодексі передбачають зменшення кількості загальнодержавних податків із 29 до 17.

Тим часом, ще не відомо що саме братиметься за основу для оподаткування, оскільки різні надбавки, що збільшують розмір заробітної плати, можуть не увійти до цієї суми, і вийде, що чиновник, який отримує 15, 17 і більше тисяч гривень, як і раніше віддаватиме до бюджету 15% податку.

“До того ж, граничну цифру хочуть збільшити вже до 50 тис. грн. У результаті на багатьох підприємствах у керівників просто зміниться структура заробітної плати”, – застеріг Кравченко.

За його словами, в цьому і полягає принцип диференціації оподаткування “по-новому”.

“У тінь піде все, конверти стануть знову популярні. А за цим стоять пенсії і допомоги”, – попередив Кравченко.

Також у своїй заяві комуніст зауважив, що Кабмін, нарешті, згадав про “неоподаткування” вкладників банків, які не платили податку на дохід із депозитів. Таке збільшення загрожує втратою інтересу українців до банківськів внесків (а також до поточних та карткових рахунків, доходи від яких планується обкладати податком у 5%).

Крім того, зміни торкнуться і стягнення податків із витрат.
“У тінь піде все, конверти стануть знову популярні. А за цим стоять пенсії і допомоги”, – попередив Кравченко.

Проект Податкового кодексу пропонує підвищити адвалорну ставку до 36%, повідомляє політик, а мінімальну ставку підняти до 170 грн. Також підвищиться податкове навантаження і на автомобілі.

За словами комуніста, новий податковий кодекс передбачає підвищення транспортного збору для легкових авто вдвічі – під час реєстрації, перереєстрації і черговому технічному огляді.
Повідомляється, що зараз при реєстрації нових авто з бензиновим двигуном об’ємом більше трьох тис куб. см. і з дизельним двигуном понад 2,5 тис. куб. див. акцизний збір становить один євро за 1 куб. см. Збільшення для автомобілів вартістю 50-100 тис. євро становитиме два рази, 100-150 тис. євро – у три рази, а понад 150 тис. євро – в чотири рази.

Крім цього, політик повідомляє про можливе введення нового паливного податку, кошти від якого планується спрямовувати на будівництво доріг.

“Цікаво, що ми платимо за дороги, будемо платити ще більше, а їздимо і будемо їздити в кращому випадку з “ямковим ремонтом”, – зазначив Кравченко.

Як раніше повідомлялося, Кабмін оприлюднив проект Податкового кодексу в урядовій газеті Урядовий кур’єр для всенародного обговорення.

Документом визначаються основні державні та місцеві податки і збори, а також принципи їх адміністрування. Серед іншого, проект передбачає зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) з 20% до 17% з 1 січня 2014 (з 1 січня 2012 року – 19%, з 1 січня 2013 року – 18%). Крім того, передбачається зниження ставки податку на прибуток підприємств з 25% до 20% з 1 січня 2014 (з 1 січня 2012 року – 24%, з 1 січня 2013 року – 22%).

ЛIГАБiзнесIнформ