Україна відзначає 19 років Незалежності

24 серпня Україна відзначає найбільше державне свято – День Незалежності. 19 років тому Україна вийшла зі складу СРСР і проголосила себе незалежною демократичною державою.

24 серпня 1991 року Верховна рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі – 90,32% громадян висловилися за проголошення незалежної держави.

Через 19 років опитування до Дня Незалежності показало: сьогодні державну незалежність України на референдумі підтримали би лише 59,1% людей. При цьому 44,7% громадян не вважають Україну дійсно незалежною державою. А відносна більшість опитаних вважає, що їхня родина більше втратила від здобуття Україною незалежності, ніж виграла (відповідно 41,7% і 26,3%).

Попри все, свято в країні відзначається досить широко. Напередодні з нагоди 19-ї річниці Незалежності урочистий прийом дав президент Віктор Янукович.

“Не помилюся, якщо скажу, що усі ми бажаємо нашій молодій країні, молодій і разом з тим древній, бо вона корінням своїм сягає в сиву Русь… Отож, усі ми бажаємо нашій незалежній державі многая і благая літа”, – сказав Янукович у своєму привітанні.

Також українців привітали колишні президенти країни Віктор Ющенко і Леонід Кравчук, президент Росії Дмитро Мєдвєдєв, прем’єр Володимир Путін, держсекретар США Гіларі Клінтон та інші політики.

Офіційна програма святкувань передбачає молитву за Україну в Києво-Печерській Лаврі за участю перших осіб держави. Далі делегація на чолі з президентом покладе квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському. З 10 годин ранку очікуються урочистості на Майдані Незалежності в Києві.

Військового параду цього року не буде, натомість від 9 ранку до 17 вечора тут відбуватимуться культурно-мистецькі та спортивні заходи для дітей та молоді. З 12 години розпочнеться концерт “Тобі, незалежна Батьківщино!”, який триватиме до вечора.

Завершиться день святковими залпами у 9 містах – Міноборони дозволило провести феєрверки в Києві, Севастополі, Одесі, Керчі, Вінниці, Львові, Житомирі, Рівному та Дніпропетровську.

tsn.ua