В Ужгороді відкрили пам’ятник Карпатському ведмедю

У День Державного прапору, перед Днем Незалежності України, 23 серпня, Ужгородський міський голова Сергій Ратушняк подарував місту скульптуру ведмедя, регіонального символу нашого краю. А отже можна сказати, що тепер переддень державного свята Незалежності – не лише день прапору, а й Закарпатського гербу.
Бурий ведмідь на сріблястому фоні, біля синьо-золотистих смуг, вже давно не просто герб регіону, а значуща символіка нашого краю. Ведмідь – це богатир карпатських лісів, а отже не даремно саме його було обрано регіональним символом.

Відкриття відбувалось в стихійній обстановці, оскільки практично ніде не було анонсовано цю подію. Сергій Ратушняк пояснив це тим, що боявся не встигнути до цієї дати, але, на щастя, офіційне відкриття скульптури відбулось вчасно. Мер міста також підкреслив, що обрав дату 23 серпня не випадково, адже це день Державного Прапору України. Саме у цей день, міський голова, хотів би почати відзначати день Закарпатського гербу – бурого ведмедя.

За словами міського голови, цей ведмідь не буде єдиним на все місто. В майбутньому, за кошти родини Ратушняка, планується подарувати місту близько десятка схожих скульптур по різним вулицям Ужгорода. Правда, зазначив Сергій Ратушняк, їх буде розмальовано по-різному. Для цього буде обрано спеціальну експертну комісію та проведено конкурс серед молодих художників та скульпторів щодо їх бачення закарпатського символу в нових кольорах.

Скульптор Михайло Колодько, розповів, як йому спала на думку ця креативна ідея щодо різнокольорових ведмедів. Як виявилось, в Європі та світі загалом, така практика вже давно існує. Так, наприклад, в Німеччині ведмідь – це символ міста Берлін, і там так само розміщують різнокольорові та по-різному стилізовані скульптури лісових красенів. В Канаді у місті Вінніпег, таким самим чином прославляють вовка, який також є місцевим символом, а в Мадриді – корову. Ужгород тепер також зможе похвалитись своїм символом та увійти до ряду світових міст, що шукають креативні та нестандартні підходи до символіки.

Перехожі з захватом та подивом роздивлялись це скульптурне диво, а поцікавившись їхньою думкою, ми почули, що вони дуже задоволені ідеєю розміщення по місту різнокольорових ведмедиків. Тож будемо сподіватись, що незабаром міська культурна скарбниця поповниться новими витворами мистецтва, які прикрасять Ужгород та стануть його видатними пам’ятками. Без сумніву, ця мала архітектурна форма стане новим словом в міській скульптурі, адже за останні кілька десятиліть населення звикло лише до масштабних радянських монументів.

Крістіна Кузьменко, Сlipnews.info