У День незалежності українські козаки викликали на двобій російських

Сучасні нащадки славетного роду з козацького селища Мамаєва слобода на День незалежності України кинули офіційний виклик на поєдинок кращим козацьким загонам Донського, Кубанського та Тверського військ Російської Федерації.
Днем змагань обрали 14 жовтня – свято Пресвятої Богородиці, покровительки українського козацтва. Проте День незалежності козаки святкували не лише грізними вигуками, до свого селища запросили і знавців обряду обжинків.

“На обжинки вдягаються в чисту одежу, виходять на поле жінки з серпами, чоловіки – з косами, жнуть, в’яжуть і в копни складають. Ну обідали на полі, так це ж бувало, як не наробишся, то йдеш з поля ще й з піснями”, – розповідає керівник фольклорного ансамблю “Злагода” Зінаїда Шубська.

Фольклористи і пісень поспівали, і передостанній сніп помолотили. Адже за традицією, завершуючи жнива, на останньому шматочку ниви наші прадіди виготовляли обжинковий або зажинковий сніп – Дідух. У Мамаєвій слободі зробили свій дідух заввишки понад 7,5 метрів. Вважається, що в такому обжинковому снопі живе дух поля, дух врожаю, дух прадідів.

“Це символ зв’язку поколінь, я так його бачу, адже, коли подивишся уважно на дідуха – майбутнє, сучасне, минуле, тобто якось ми закликаємо, ставлячи дідуха в хату, гукаємо на допомогу, на якусь підтримку, на якусь пораду наших дідів-прадідів”, – каже майстриня з соломоплетіння Ірина Білай.

Тих, хто вже намилувався останніми колосками величезного дідуха, пригощали справжньою, звареною в казанах на відкритому вогні, козацькою кашею – тетерею.

“Козаки в походах її готували з трьох круп – пшоно, рис і гречка – вона ситна для козаків, варилась на воді, солилась, перчилась. На воді, як козаки колись готовили в походах, так і ми сьогодні зготували її”, – каже кухар Валентина Тещук.

Наприкінці козаки влаштували показовий виступ перед глядачами, виконуючи різні каскадерські трюки верхи.