Учасники зібрання в Ужгороді говорили про перспективи розвитку обласного центру Закарпаття

Фахівці, експерти, а головне – патріоти свого міста зустрілися в Ужгороді на запрошення знаного далеко за межами краю закарпатця – Володимира Приходька.Головною метою зібрання став обмін думками та ідеями щодо теми, яка турбує кожного ужгородця – рідне місто повинно стати по-справжньому європейським, забезпечити усім мешканцям гідний рівень життя.
За плечима кожного з учасників зустрічі – успішні проекти, врятовані життя, залучені до Ужгорода інвестиції, виховані покоління школярів і студентів, реалізовані справи. Саме об’єднавши ідеї, спільно склавши програму дій, можна зробити життя ужгородців більш комфортним. Тому Володимир Приходько зібрав однодумців, розповів про власне бачення розвитку Ужгорода та закликав активних громадян долучитися до створення відповідної сучасної програми.

У ході розмови професор Василь Русин акцентував увагу присутніх на найбільш цінному – здоров’ї кожного мешканця як основі здорового майбутнього. Він наголосив на необхідності впровадження нових підходів і методів у медичній сфері.

Лейтмотивом виступу Еміла Поповича, якого вважають найбільш успішним міським головою Ужгорода, стала паралель, проведена між минулим, сьогоднішнім та завтрашнім Ужгородом. Доповідач торкнувся проблеми відсутності у місті спадковості влади: «Не слід відкидати позитивні справи та напрацювання, а розвивати ідеї попередників з урахуванням часу і сучасних технологій».

Генеральний директор компанії «СТС» Володимир Панов презентував концепцію «Вільні люди, європейське місто: нові проекти розвитку», до матеріалів якої увійшли завдання з розвитку Ужгорода та чітка схема дій для їх реалізації. «Ми сформували 58 програм, реалізувати які при динамічній роботі можна за 9-12 років, за умови створення чіткої систему управління містом. Якщо їх втілити у життя, Ужгород стане містом абсолютно нової якості, справжнім європейським містом», — зауважив В. Панов.

Отто Ковчар, Президент Закарпатської торгово-промислової палати наголосив на важливості використання досвіду малих міст Європи і їхнього шляху до успіху, яким може піти й Ужгород. «Не потрібно винаходити велосипед, ми можемо застосувати апробований на практиці досвід сусідів», — вважає фахівець.

Директор ЗОШ № 19 Світлана Ващук говорила про майбутнє Ужгорода — вихованців дитсадків, школярів, студентів. Враховуючи багаторічній досвід роботи та нинішній стан справ у освіті, С. Ващук переконана, що наразі у місті необхідно побудувати як мінімум 3 дошкільні заклади. А загальна програма розвитку міста повинна базуватися на питанні освіти і охорони здоров’я.

Консул України в Угорській республіці (м. Ніредьгаза) Ален Панов наголосив на необхідності повної прозорості дій влади. «Будь-яке місто може розвиватися лише при наявності чіткої концепції, генерального плану і фахової команди, яка може реалізовувати цю концепцію. Якщо якість названих складових розроблена професійно, то прізвище мера не має великого значення, бо кожен новий мер може вносити лише невеликі корективи у ці документи, а стратегічний шлях залишатиметься незмінним», — сказав дипломат.

Володимир Приходько підсумував: «Я готовий врахувати усі пропозиції і презентувати наші спільні напрацювання у якості програми кандидата на посаду міського голови». При цьому він наголосив, що йдеться про переможця виборів, хто б ним не став, адже позитивні ідеї розвитку міста повинні втілюватися незалежно від прізвища нового мера.

Володимир Приходько заявив про готовність брати на себе і своїх колег відповідальність за майбутнє Ужгорода.

Наразі усі озвучені проекти і пропозиції обробляються експертами, готується проект концепції розвитку міста, яка буде винесена на публічне обговорення ужгородцями.

Ужгородський прес-клуб реформ