Закарпаття має 450 об’єктів природно-заповідного фонду

Нині у нашій державі є понад 7 тисяч об’єктів природно-заповідного фонду, що займають 5,4% всієї суші країни. Серед регіонів-лідерів, що мають високий “процент заповідності” й Закарпатська область – 13,4% .
Як повідомили у прес-службі Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, на Закарпатті знаходиться 450 об’єктів природно-заповідного фонду на площі 177 тис. га, серед яких Карпатський біосферний заповідник, Ужанський національний природний парк, Національні природні парки “Синевир” та “Зачарований край”, регіональний ландшафтний парк “Притисянський”, 19 заказників загальнодержавного значення тощо. До списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО відноситься українсько-словацький об’єкт „Букові праліси Карпат”, площі якого розташовані на території Карпатського біосферного заповідника та Ужанського національного природного парку. Останній є складовою частиною трьохстороннього польсько-словацько-українського міжнародного біосферного заповідника “Східні Карпати”.

Розширення природно-заповідного фонду торкнулося різних куточків області. Розпочато підготовку матеріалів з виготовлення проектів схем екомережі в районах для населених пунктів.
У минулому році створено у Воловецькому районі лісовий заказник місцевого значення “Темнатик” на площі 1215 га. Створено регіональний ландшафтний парк “Притисянський”, що розмістився на територіях чотирьох районів області.

Регіональний ландшафтний парк “Зачарований край” отримав статус національного природного парку Збільшено територію нацпарку “Синевир” на 2034 га та розширено територію Карпатського біосферного заповідника на 7508,8 га (у січні 2010 р. прийнято відповідний Указ Президента України). Тривають заходи щодо створення транскордонного українсько-румунського біосферного резервату в Мармароських горах.

На виконання Указу Президента України від 14.08.2009 № 611/2009 “Про додаткові заходи щодо розвитку природно-заповідної справи в Україні” облдержадміністрацією затверджено “План заходів, спрямованих на розвиток регіональної мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення на території Закарпатської області на період 2009-2013 років”.
На виконання Плану заходів, у липні цього року рішенням сесії обласної ради (від 8 липня 2010 р. №1143) створено у Виноградівському та Берегівському районах 4 ботанічні заказники місцевого значення (Ардов, Егреш, Сілаш, Косоньська гора) на загальну площу 146,9 га. – “Егреш” на площі 37,4 га (Виноградівське лісництво); “Ардов” – на площі 25,0 га; “Косоньська гора” – на площі 9,0 га; “Сілаш” – на площі 75,5 га (“Береговодержспецлісгосп”).

У поточному році очікується надання статусу Міжнародних водно-болотних угідь 5 водно-болотним угіддям (загальною площею 554,5 га) для включення їх в Рамсарський перелік. Зокрема, урочище “Атак-Боржавське”, що входить до складу регіонально-ландшафтного парку “Притисянський”, загальною площею 283,4 га, “Чорне Багно” на території НПП “Зачарований край”, загальною площею 15,0 га, а також об’єкти Карпатського біосферного заповідника: “Долина нарцисів”, площею 256,0 га та “Печера Дружба” на площі 0,13 га.

“Український лісовод”