Закарпаття: 33 підприємства повноправно користуються землями лісового фонду гірського краю

Протягом січня–червня 2010 року веденням лісогосподарської діяльності в Закарпатській області займалися 33 підприємства, яким надано у власність та постійне користування землі лісового фонду.
Ними вироблено продукції, виконано робіт та надано послуг на 88,4 млн.грн., що порівняно з аналогічним періодом минулого року більше на 25,2%.

Як повідомляє начальник відділу статистики сільського господарства та навколишнього середовища Головного управління статистики у Закарпатській області Олександр Хайнас, усіма лісокористувачами заготовлено 428,0 тис. щільних м3 ліквідної деревини, з якої 167,2 тис. щільних м3 – від рубок головного користування. Показник заготівлі лісоматеріалів круглих збільшено на 17,5%, порівняно з аналогічним періодом 2009 р., дров’яної деревини для технологічних потреб – на 46,0%, дров для опалення – на 24,8%.

Із заготовлених лісоматеріалів круглих 136,0 тис. щільних м3 складає деревина, яка згідно стандарту може бути використана на виготовлення пиломатеріалів і заготовок, 21,9 тис. щільних м3 – для будівництва, 7,3 тис. щільних м3 – для виробництва целюлози і деревної маси (баланси),
1,2 тис. щільних м3 – для виробництва клеєної фанери і шпону.

Структура заготовлених лісоматеріалів круглих, придатних для виробництва пиломатеріалів і заготовок, за породами розподілилася наступним чином: хвойні склали 53,7%, букові – 23,4%, дубові – 4,1% та ясеневі – 0,4%.

Найбільшу питому вагу в загальному обсязі заготівлі деревини займають підприємства Рахівського району, на які припадає чверть загальної суми, Тячівського – 21,1%.

Закарпаття online