Закарпаття: У Мукачеві озлоблені собаки зграями нападають на людей

Завжди вважалося, що собака – кращий друг людини. Однак, як співається в одній відомій пісні, собака стає кусачою від життя собачого.
Що таке мати поруч не друга, а істоту, яка у будь-який момент може загрожувати людському життю та є носієм різних хвороб – добре знають жителі двох найбільших спальних районів Мукачева. Останнім часом мешканці «Росвигова» та «Черемшини» особливо потерпають від засилля бродячих псів.

Раніше, кажуть жителі міста, собак було менше, і гуртувалися вони біля смітників, жодної шкоди не завдавали.

Однак, останнім часом чисельність бродячих псів суттєво зросла. Більше того, через період парування, тварини стали особливо агресивними і, подекуди, навіть почали нападати на людей.

«Уже більше місяця не дають нам спокійно жити. Не знаю звідки ці пси взялися. Ще півроку назад їх стільки не було. Тепер, куди не йдеш, усюди їх по 5, по 6, – розповіла порталу «Мукачево.нет» жителька мікрорайону «Росвигово» пані Лариса. – А цей рижий пес взагалі обнаглів: коли я поверталася з магазина, уже біля самого під’їзда він вхопив мене прямо за ногу. Уявіть собі! Я Вам кажу, укусив мене (показує місце укусу). Дідько би його забрав. Довелося йти до лікаря. Де хто таке бачив? Знаю, що люди вже писали скарги у ЖЕК. Реакції жодної, як і завжди».

За словами пані Лариси, вона – далеко не єдина жертва бродячих псів. Портал «Мукачево.нет» поспілкувався з іншими мешканцями району – і ті також скаржаться на «блохастих».

«Я не чула, щоб когось покусали. Але те, що собак дуже багато, і вони агресивні, гавкають на прохожих, розносять інфекцію – це правда. Я, якщо відверто, дуже обережно гуляю з дитиною, – поділилася молода мама Габріела, яка щодня гуляє в мікрорайоні з річною донькою Ніколеттою. – Чоловік каже, аби я взагалі сиділа вдома під кондиціонером. Але ж дитина має хоч раз у день бути на свіжому повітрі».

Лютують і жителі «Черемшини». Поки що про напади на людей порталу «Мукачево.нет» нічого не відомо, але те, що бродячі пси надокучають людям – жодних сумнівів.

«Десь місяць тому сидів я ввечері на лавіці перед домом, чекав друга. Я бачив, що пару собак біля мусорки рились. Та якось на то не дуже звернув увагу спершу, це звична картина для Мукачева. Але потім не знаю навіть звідки з’явилися інші пси – штук 7-10. Почали гавкати, доганятися, кусатися. Це все відбувалося біля мене. Знакомий собаковод казав, що у цей період (парування – ред.), вони можуть кинутися на любого, хто поряд», – розповів 19-річний Максим, який мешкає неподалік супермаркету «Черемшина».

Подейкують, мало чим відрізняється ситуація у всіх інших районах міста.

Між тим, є сподівання, що невдовзі ситуація зміниться на краще, адже зовсім нещодавно, наприкінці липня, в Мукачеві було відкрито один з перших в країні притулок для тварин. На території колишнього полігону споруджено вольєри для 70 тварин, де за ними мають доглядати ветеринари. Тоді ж було повідомлено про початок активного відлову тварин.

До речі, більш як два роки тому в Ужгороді також виникла серйозна проблема з приблудними псами. Вона була пов’язана зі спалахом сказу в декількох містах України. Щоправда, в обласному центрі Закарпаття тоді зафіксували лише один випадок хвороби.

Утім, цього вистачило місцевій владі, аби оголосити в Ужгороді карантин та почати відстрілювати собак. У відповідь – шквал обурення з боку захисників тварин, адже окрім суто гуманних міркування, жорстоке поводження з тварина карається законом.

Маріанна Савицька, Мукачево.нет