На Закарпатті туристи поєднують відпочинок із профілактикою і лікуванням

Закарпатські заклади санаторно-курортного значення можуть збільшити свої прибутки, якщо зможуть вчасно переорієнтуватись, прикладом служить етновелнес готель “Унгварський”, оновлений санаторій “Карпатія”, клініка пластичної хірургії «Ipanema».

Понад 100 мільярдів доларів США, вважають експерти, щорічно витрачаюється на лікування за кордоном. У деяких країнах, наприклад Чехії, Швейцарії, Німеччині – прийом пацієнтів з інших країн поставлено на потік, навіть попри те, що лікування в них для іноземців коштує набагато дорожче. В країнах ЄС, скажімо, найдорожча операція обійдеться приблизно в 15 тисяч євро. Проте це не зупиняє багатьох, далеко не заможних пацієнтів, оскільки у підсвідомості багатьох сформовані численні медичні міфи про лікувальні особливості мінеральних вод типу Стара Русса, Карлові Вари, Сент-Моріц, Баден-Баден, Віші.

За словами завідувача кафедри туризму УжНУ на сьогоднішній день заклади санаторно – курортного бізнесу Закарпаття за рік заробляють близько 27 млн дол. США. Проаналізувавши ситуацію на світовому ринку туризму, а також тенденції на найближчі роки, фахівці дійшли висновку, що для Закарпаття, де можливе поєднання звичайного відпочинку з елементами бальнеологічного лікування, стає одним з перспективних напрямів так званий альтернативний туризм, зокрема медичний. Медичний туризм — ще один сегмент ринку лікувально-оздоровчого туризму.

Сьогодні турфірми відзначають збільшення кількості замовлень на медичний туризм. Серед американців і жителів Західної Європи такий вид туризму давно має великий попит. За даними Medical Insights International, доходи від лікувального туризму щороку зростають на 20%, при цьому річні обороти ринку сягають $40-60 млрд. За межі своїх рідних країн європейці та американці їдуть у пошуках дешевого медичного обслуговування (затребуваними є пластичні операції, операції на серці, трансплантація органів, стоматологічні послуги). На високому рівні такі послуги надають не лише європейські клініки, а й країни Азії, Австралії та Латинської Америки.

Враховуючи зростання попиту на проходження діагностики за кордоном, зростають бюджети діагностичних поїздок, у залежності від вартості програми, яку прораховує клініка (у стандартних випадках це 2,5-5 тис. евро), вибору місця проживання (діагностика зазвичай амбулаторна), наявності медичного перекладача, трансферу тощо.

За оцінками аналітиків туристичної галузі з України, вартість стаціонарного лікування (включаючи діагностику, операцію, анестезію, перебування в 1-місній палаті з триразовим харчуванням, медикаментами та післяопераційним відновленням) сягає EUR15-80 тис. і більше у випадку операцій із трансплантації органів.Заощадити на медичному обслуговуванні можна, звернувшись по допомогу в Ізраїль, Туреччину, Таїланд. Порівняно з європейськими розцінками в цих країнах операції та лікування в 1,5-2 рази дешевші. Приміром, вартість курсу лікування пухлини головного мозку в ізраїльській клініці становить близько 30 тис.евро, а в європейській — удвічі дорожче. За оцінками Medical Insights International, азійські країни до 2012 року зможуть заробляти на іноземних пацієнтах майже $5 млрд. Приміром, у 2004-му Індію з метою лікування відвідали 1,2 млн іноземних туристів, Таїланд — 1,1 млн. За прогнозами науковців, зросте потік медичних туристів з України до Австрії та Чехії, де лікують захворювання серцево-судинної системи та опорно-рухового апарату, а також у клініки Італії, що спеціалізуються на легеневих захворюваннях і хворобах опорно-рухового апарату.

У Чехії медичний туризм набув особливого попиту, у цій країні чимало туристів лягають на операції, найчастіше в галузі пластичної хірургії. Агенція “Forbes Traveller” включила Чехію до десятки найкращих світових напрямків медичного туризму, разом із Сінгапуром, ПАР та Угорщиною. На думку агенції, чеські хірурги пропонують ідеальне поєднання високої якості і низьких ці.

У такі держави як Україна, Білорусія приїздять чимало людей з Канади, США, Німеччини, Франції, Великобританії з метою медичного туризму. Здебільшого в медичному туризмі їх цікавить стоматологія, адже різниця в 4-7 разів для них дуже суттєва. Приїжджають на виконання пластичних операцій, санаторного лікування на мінеральних водах, дитячу кардіохірургію, яка в деяких напрямках вже обігнала напрацювання і здобутки західних колег, як американських, так і західноєвропейських. Це пояснюється тим, що в державах колишнього СССР правове поле м’якше порівняно з тим, яке існує у Сполучених Штатах, наприклад, де жорстка дуже регуляція цього напрямку і з боку страхових компанії, і з боку права.

Тури на SPA-курорти (готелі зі spa-центрами обладнані лікувально-оздоровчими комплексами з басейнами і терапевтичними ваннами, масажними кабінетами). Клієнти, які регулярно відвідують оздоровчі курорти, щороку вибирають нове місце відпочинку. Ті, кому набридли Угорщина та Чехія, замовляють відпочинок у дорожчих Австрії, Швейцарії, Німеччині. Тут практично всі готелі цих курортів розташовані біля цілющих джерел, що допомагають при захворюваннях опорно-рухової системи, порушенні кровообігу, проблемах із травним трактом, печінкою тощо. Оздоровлення в цих місцях зазвичай поєднують з екскурсійними прогулянками.

Враховуючи загальносвітову тенденцію до якіснішого і профільного туризму, спільно з нашими партнерами ми можемо включитись до проекту медичного туризму, унікального у своєму роді, який передбачає, разом з традиційним відпочинком, надання послуг в медичній сфері. Йдеться про те, що відпочинок на курортах туристи можуть поєднувати з профілактикою і лікуванням, відвідинами бальнеологічних центрів та лікарень, які всесвітньо відомі з доісторичної епохи, спеціальними програмами в спортивних клубах і фітнес-центрах.На сьогодні, при кафедрі туризму УжНУ діє лабораторія досліджень та розвитку туризму, та логістики Карпат, науковці розробляють концепції для закладів готельно-ресторанного бізнесу та нові можливості для санаторно-курортних закладів. Адже головна мета будь якого бізнесу – прибуток.

Дослідження демонструють, що у дорожчому ціновому сегменті перебувають австрійські та швейцарські курорти. В Австрії (курорти Бад Гаштайн, Бад Ішль) при готелях є спеціальні басейни з природною водою та радонові джерела, що сприятливо впливають на опорно-рухову систему. Швейцарія сторіччями спеціалізується на лікуванні легеневих захворювань. Чимало медичних туристів лікуються в Ізраїлі та Туреччині — курорти на Мертвому морі та Кангалі спеціалізуються на шкірних захворюваннях.

Клієнт, обравши медичний туризм, зможе одночасно відпочивати, підлікуватись і покращувати зовнішній вигляд. Медичні СПА- та веллнес-центри пропонують клієнтам оздоровчу і омолоджуючу програми, фітнесс-центри, басейни, комфортне проживання та здорове харчування, унікальне поєднання трав’яних настоїв, фіто-ванни, йогу і медитацію і плюс до них екскурсії, розваги, спортивний відпочинок, фестивалі, гастрономію та енотерапію, таласотерапію та медотерапію, і це ще не повний перелік послуг для тих, хто хоче бути туристом, користуючись послугами “медичного туризму”, відзначає Ф.Шандор.

Закарпаття online