Олександр Ледида, голова Закарпатської ОДА: “Ми покращуємо показники не для звітності…”

Розширене засідання колегії облдержадміністрації під головуванням Олександра Ледиди відбулось у четвер, 26 серпня. У засіданні взяли участь керівники структурних підрозділів обласної адміністрації, обласних управлінь та служб, голови районів та міст, керівники правоохоронних органів. Вперше колегію відвідав очільник Державного комітету із земельних ресурсів Олег Кулинич. На колегії підсумували соціально-економічний розвиток краю, виконання місцевих бюджетів за перше півріччя 2010 року, а також погашення заборгованості із виплати зарплат працівникам галузей економіки області, обговорили питання медицини та освіти.

Закарпаття – на 9 місці за рівнем соціально-економічного розвитку

За підсумками І півріччя 2010 року область посіла в загальнодержавній комплексній оцінці соціально-економічного розвитку регіонів України 9 загальне місце серед 27 областей і міст держави проти 21-го – у І кварталі 2010 року та 13-го – у січні-червні 2009 року.

– Регіон має найвищі в Україні темпи зростання промислового виробництва та найменшу в державі питому вагу збиткових підприємств, ділить із містом Києвом 1-2 місце за динамікою зростання чисельності населення, займає 2 місце за рівнем оплати спожитої електроенергії, знаходиться на третіх місцях в державі за рівнем злочинності та темпами  зменшення обсягів непридатних або заборонених до використання пестицидів, – зазначив у своєму виступі заступник  начальника обласного управління економіки Василь Папп.

Разом з тим, складною залишається ситуація у галузі тваринництва. Обсяг виробництва продукції тваринництва у першому півріччі поточного року, порівняно з минулорічним періодом, скоротився на майже на 4%, чисельність поголів’я великої рогатої худоби зменшилась майже на 2%.

Кризує й будівництво. Скоротили обсяги будівельних робіт порівняно з відповідним періодом минулого року суб’єкти всіх районів та міст, за винятком Берегівського (167%) та Іршавського (121%) районів. Майже вдвічі зменшили обсяги  будівельних робіт підприємства та організації Ужгорода, Мукачева, Рахівського, Свалявського, Тячівського районів.

З огляду на вищезазначене, райдержадміністраціям та міськвиконкомам було дано доручення проводити щоквартальний моніторинг економічної ситуації та вживати заходи щодо покращення соціально-економічного стану; активізувати роботу щодо залучення інвестицій в економіку районів та міст.

Надходження до бюджетів усіх рівнів зростають

За перші півроку 2010-го до державного і місцевих бюджетів надійшло 1 млрд. 166 млн. грн., а це майже 117% до січня-червня 2009 року. Зросли надходження як до державного, так і до місцевих бюджетів  –  на 27,2 та 6,3 відсотків відповідно. Суттєвим фактором збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів є активізація роботи податкової міліції. Протягом першого півріччя 2010 року підрозділами податкової міліції виявлено 42 злочини у сфері оподаткування, порушено 33 кримінальні справи.

Разом з тим, податковий борг до зведеного бюджету області на 1 липня 2010 року становив 99,9 млн. грн. Він зменшився порівняно з попереднім місяцем на 6,8 млн. гривень або на 6,4 %.

– Найбільшу питому вагу в загальній сумі боргу займають найбільші міста області – Ужгород, Ужгородський  район,  Мукачево та Мукачівський район, – наголосив  начальник головного фінансового управління області Петро Лазар.

Ужгородському, Мукачівському та Чопському міськвиконкомам, Воловецькій та Свалявській райдержадміністраціям було дано доручення:  вжити заходів щодо забезпечення виконання показників доходів.

Заборгованість із виплат зарплат в краї зменшилась, але працювати ще є над чим

Сьогодні із 18 адміністративно-територіальних одиниць області відсутня заборгованість у м .Чоп та Хустському районі. Станом на 1 серпня 2010 року заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах, організаціях області становила більше 17 мільйонів гривень, і порівняно з 1 липня зменшилася на 618 тис.грн. При цьому, найбільше із загальної суми – майже 58% – боргують економічно активні підприємства.

Упродовж липня борг наростили міста Ужгород та Хуст, Берегівський, Виноградівський, Міжгірський та Свалявський райони. Натомість, скоротили – Мукачево та Берегово, Великоберезнянський, Мукачівський, Перечинський, Рахівський, Тячівський та Ужгородський райони.

Великими боржниками серед державних підприємств є: Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання, Батьовський КХП, радгосп-завод „Ужгородський”, радгосп „Виноградівський”, ДП „Хустське ЛДГ”. Найбільшим залишається борг із виплати заробітної плати у ТОВ „Закарпатполіметали”, яке включено до переліку підприємств щодо яких реалізується процедура відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Розглянувши питання, органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання недержавної форми власності рекомендовано вжити заходів для притягнення до відповідальності осіб, винних у допущеній заборгованості із заробітної плати. Покращити роботу із ліквідації боргу мають Хустський Ужгородський, Мукачівський міськвиконкоми, Берегівська, Воловецька, Виноградівська, Великоберезнянська, Іршавська, Мукачівська, Перечинська райдержадміністрації.

На завершення засідання, голова Держкомзему Олег Кулинич відмітив – Закарпаття крокує у правильному напрямку:

– Дивлячись на сьогоднішні показники, приємно констатувати – Закарпаття зробило суттєвий прорив, вийшовши з 21 на 9 місце в загальнодержавному рейтингу. І це, зважаючи, що більшість голів районів працюють на своїх посадах всього 3-4 місяці. Такими темпами, сподіваюсь, область зможе отримати лідируючи позиції порівняно з іншими регіонами України.

Те, що зупинятись на досягнутому не збираються, підтвердив і очільник краю Олександр Ледида:

– Я би попросив голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів не розслаблятись. Незважаючи на позитивні зрушення, повірте мені, роботи в нас ще дуже багато і багато сфер, в яких потрібно покращувати показники. А ми покращуємо показники не для звітності, а щоб люди відчули – влада за них вболіває.

Прес-центр ОДА