Вчені виявили гени, які відповідають за напади мігрені

Згідно з результатами дослідження, люди, що регулярно страждають від приступів мігрені, мають характерні варіанти генів PGCP і MTDH/AEG-1, що розташовані на восьмій хромосомі.

Виходячи з цього, вчені зробили висновок, що до розвитку приступу може призводити накопичення специфічного хімічного компоненту – глутамінату, ця речовина є одним з найбільш поширених типів нейротрансмітерів – речовин, що допомагають передавати сигнали між нервовими клітинами.

Таким чином, запобігання накопиченню цього елемента за допомогою нового типу ліків може в майбутньому використовуватися для лікування мігрені.

У ході експерименту автори роботи проаналізували геноми трьох тисяч чоловік з Німеччини, Фінляндії та Нідерландів, які страждають від цього захворювання.

Тепер вчені мають детальніше вивчити варіацію виявлених генів і механізм їх впливу на інші гени людського генома. Крім того, вчені планують розширити коло пацієнтів для аналізу, бо в цій роботі брали участь тільки добровольці, які звертаються у разі мігрені за допомогою до лікарів, тобто страждають від мігрені сильніше за інших.

“Подібні дослідження можливі тільки завдяки великому міжнародному співробітництву, що дозволяє злити воєдино великі обсяги даних і провести їх аналіз. Таким чином, можна виявити генетичні схильності і до інших поширених типів захворювань людей”, – сказав провідний автор дослідження, Аарно Палоті.

tsn.ua