Закарпаття: Журнал “Фокус” нагородив Ужгород за 8-ме місце серед 55-ти міст України

Обласний центр Закарпаття серед 55 учасників став восьмим містом в Україні за комфортністю проживання і першим за розвитком інфраструктури. Вже вчетверте всеукраїнський журнал «Фокус» проводить масштабне дослідження великих і малих міст України. За цей час обласний центр Закарпаття жодного разу не потрапляв у десятку.

І ось цьогоріч за сумарними показниками він посів восьме місце серед 55 міст України, які брали участь у дослідженні.

З цієї нагоди у п’ятницю привітати Ужгород та його міського голову приїхала представник «Фокусу» у Західній Україні Оксана Омельченко.

— Ми відбирали найкращі для життя міста за 17-ма основними показниками, — розповідає пані Оксана. — У цьому році, окрім традиційних балів за сприятливу екологію, розвинену інфраструктуру, зайнятість населення та інші складові хорошого життя, міста-учасники одержували оцінку ділової активності. На відміну від попереднього року, коли був зроблений акцент на діловому потенціал, зараз, враховуючи, що експерти пророкують чергову хвилю кризи, «Фокус» зосередився на реальних бізнес-досягнення міст.

Ще однією особливістю цьогорічного рейтингу став скорегований підхід до оцінки інфраструктури міст-учасників. Крім дитячих садків, шкіл, лікарень та ринків журнал включив у цей критерій кількість продуктових супермаркетів, торгово-розважальних центрів і спортивних комплексів. До уваги бралися закладу певної площі: супермаркети і спорткомплекси загальною площею не менше 1,5 тис. кв. м, а ТРЦ – не менше 4 тис. кв. м.

За підсумками конкурсу, Харків — перше місто Східної України, якому вдалося очолити рейтинг кращих міст для життя завдяки своїм бізнес-успіхам та забезпеченням городян новими робочими місцями. До цього три роки поспіль верхні рядки в списку займали Івано-Франківськ, Чернівці та Львів.

Ужгород, за словами Оксани Омельченко, отримав найвищий рейтинг (444 бали зі 450) за розвиток інфраструктури, випередивши і столицю і лідера загального рейтингу.

— Відрадно, що у вашому місті є тенденція до зростання багатьох показників, що формують поняття комфортності, — каже представник «Фокусу». — Сподіваюся, що для Ужгорода це буде не остання нагорода.

— Приємно чути і знати, що наш Ужгород — один із кращих в Україні, — зізнався отримуючи диплом «Фокусу» мер обласного центру Сергій Ратушняк. — У місті за останній рік і справді багато зроблено. Особливо — щодо розвитку інфраструктури для відпочинку молоді: прокат роликів, спідбінтон, стрітбол тощо. Але це лише початок. Якщо кожен ужгородець берегтиме своє місто і буде його патріотом, то ми займатимемо виключно перші місця у подібних рейтингах.

Павло БІЛЕЦЬКИЙ, Сlipnews.info