Європейський Союз започатковує нову програму з управління відходами в Закарпатській області

В понеділок, 6 вересня 2010р., регіональний проект, що фінансується ЄС, і має на меті вдосконалення управління відходами у східних країнах Європейської програми добросусідства і партнерства (ЄПДП Східний регіон) офіційно розпочне діяльність з реалізаціїї проекту в пілотному регіоні України – Закарпатській області.  
Проект називається «Управління відходами – ЄПДП Східний регіон» і має на меті сприяння країнам-партнерам в їхніх зусиллях щодо зниження ризиків, що виникають через неналежне управління відходами, що в свою чергу створює небезпеку забруднення довкілля для населення і для природних ресурсів, шляхом співпраці з країнами-партнерами в регіоні. Цей амбіційний 4-річний проект (5,9 мільйонів євро) є важливою складовою Східної Регіональної Індикативної програми ЄС ЄПДП (2007-2010) і буде впроваджений у всіх країнах ЄПДП Східного регіону, а саме в: Азербайджані, Білорусії, Вірменії, Грузії, Молдові та Україні, а також в Російській Федерації.
 
Головною метою є удосконалення управління відходами шляхом підтримки найкращих стандартів на  очисних підприємствах, більш ефективні попереджувальні ініціативи, збільшення обсягів збору відходів та сортування, а також збільшення повторного використання, відновлення та безпечної утилізації відходів. В перспективі за рахунок цих дій в Закарпатській області, заплановано досягти наступних результатів:
 
•Повна інвентаризація існуючих незаконних/ невідповідних звалищ відходів в межах області;
 
•Інтегрована стратегія з управління відходами на 15 років для Закарпатської області.
 
Партнером Проекту в межах країни є Міністерство охорони навколишнього природного середовища України. Основним бенефіціаром в Закарпатській області є Закарпатська Обласна Адміністрація. Інші важливі місцеві цільові групи  включають Державну інспекцію з охорони довкілля, Державне Управління з охорони навколишнього середовища та природних ресурсів, Закарпатське управління водних ресурсів, Санітарно-епідеміологічна служба Закарпаття, місцеві неурядові організації. Відповідно до попередніх оцінок, діяльність у пілотному регіоні  в Україні буде зосереджена в основному на комунальних відходах, включаючи вирішення проблем з утилізації пляшок з поліетилентерефталату, що, як доведено, є проблемою для цього гірського регіону.
 
Офіційне відкриття проекту відбуватиметься в наступному порядку. Відкриття відвідають представники Закарпатської області та Комісії Європейського Союзу. Представники засобів масової інформації запрошуються зареєструвати свою участь за координатами, вказаними нижче.
 
Дата та час проведення: понеділок, 6 вересня, 10:00.
Місце проведення: готель «Золота гірка», Барвінок; тел.: (0312) 72-85-80.
 
За більш детальною інформацією, звертайтесь будь ласка  до Олексія Ярошевича, національного координатора за номером телефону 067 2091208.

nedilya.at.ua