На Закарпатті фільмувати свої діалоги з ДАІшниками можуть тільки водії

У мережі Інтернет нині безліч відеороликів, сюжет яких зводиться до одного: некоректна поведінка інспекторів ДАІ у розмові з водіями. З міні-фільмів видно, що правоохоронці часто не можуть навіть чітко назвати причину зупинки машини, натомість  безапеляційно і грубо вимагають, аби водій припинив записувати діалог на відео- чи аудіоносії.
І ось Міністерство внутрішніх справ нарешті взялося реагувати на дії своїх працівників. Резонансним став недавній відеозапис, на якому даішник однієї з областей відмовився показати водію своє службове посвідчення, перш ніж вимагати документ на право керування авто. Урешті… сунув в об’єктив дулю й утік до своєї машини. Горе-даішника днями звільнено.

А головний міліціонер країни Анатолій Могильов заявив, що не проти, аби дії працівників міліції фіксувалися, коли ті порушують службові й морально-етичні норми. Міністр додав, що фільмувати слід і міліціонерам. За його словами, насамперед відеореєстраторами мають бути обладнанні саме патрульні машини Державтоінспекції.

До речі, ідея зі встановленням на патрульні машини відеокамер не нова – її озвучили ще після Помаранчевої революції. Втім далі слів не пішло. Як вийде цього разу, побачимо.

У нашому ж краї, за словами начальника ВДАІ ГУМВС в Закарпатській області, полковника міліції Михайла Бойчука,  патрульні машини відеокамерами ще не обладнанні. Детальніше про ситуацію Михайло Михайлович телефоном не повідомив, пославшись на те, що перебуває у відрядженні в Києві.

Тож наразі ясно одне: фільмувати свої діалоги з інспекторами точно можуть водії. Підставою для цього є наказ МВС № 111 від 27.03.2009 “Про затвердження Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС”. Пункт 28.9 гласить: “З метою запобігання конфліктним ситуаціям, об’єктивного розгляду справ, а також як допоміжний засіб для уникнення протиправних дій та розкриття правопорушень допускається використання фото-, кінозйомки, відеозапису та звукозаписувальної техніки, а під час оформлення матеріалів ДТП воно є обов’язковим”. Отже, нагадавши цей пункт інспекторам, сміливо можна фільмувати розмову з ними. Запис може стати приводом для розслідування некоректних дій правоохоронців службою їхньої внутрішньої безпеки.

Ярослав ГУЛАН, Старий Замок Паланок, Закарпаття онлайн.БЛОГИ