Закарпаття: Українські та румунські екологи провели спільний відбір проб води р.Тиса

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області у відповідності до Положення, діючих міждержавних Угод, а саме – Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах (м. Будапешт, 11 листопада 1997 року), Угоди між Урядом України і Урядом Словацької Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах, (м. Братислава, 14 червня 1994 року) та Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах (м. Галац, 30 вересня 1997 року), проводить контроль якості поверхневих вод транскордонних водотоків та здійснює заходи в разі надзвичайного їх забруднення спільно з природоохоронними органами сусідніх країн.
Контроль здійснюється  відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції спільно з природоохоронними органами вказаних країн по 10 міжнародних прикордонних створах спостереження.

Так, 26 серпня 2010 року, відбулася зустріч українських та румунських експертів. Спеціалістами лабораторій м. Ужгород та м. Бая-Маре проведено спільний відбір проб води р. Тиса у створі історичного мосту Солотвино – Сігет з метою інтеркалібрації лабораторій (зовнішньо-лабораторного контролю якості вимірювань).

30 серпня відбулася зустріч українських та угорських експертів і проведено спільний відбір проби поверхневої води у прикордонному створі контролю р. Тиса: Чоп/Загонь для інтеркалібрації співпрацюючих лабораторій Затисянської інспекції з охорони навколишнього природного середовища та водного господарства та Державної екологічної інспекції в Закарпатській області.

За результатами визначень вмісту забруднюючих речовин у відібраних пробах поверхневих вод буде проведена оцінка якості вимірювань лабораторій.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області