Закарпатська ОДА: Ціни на продукти — на контролі

Цінову ситуацію на споживчому ринку країни аналізували на селекторній нараді, яка відбулася у четвер, 2 вересня, під головуванням заступника міністра економіки Михайла Русинського. Від Закарпаття участь у нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Іван Качур, начальники управлінь та інспекцій.
Заступник міністра економіки Михайло Русинський відзначив, що за вісім місяців цього року рівень інфляції в країні становив трохи більше трьох відсотків. Тоді як минулоріч за цей період – більше 10-ти. В останні чотири місяці в країні фіксується дефляція. Разом із тим, в серпні на споживчому ринку спостерігається несуттєве здорожчання продовольчих товарів. Так, підвищилися ціни на хліб – на 0,5%, на крупи – на 0,6%, на цукор – на 1%. Найбільше зросла у вартості гречка – на 14%. Водночас у серпні дещо  подешевіли яйця, молочні продукти та овочі. Михайло Русинський акцентував увагу представників місцевої влади на необхідності стабілізації цін.

На нараді виступали і представники місцевої влади. Вони доповідали про цінову ситуацію в регіонах. Щодо Закарпаття, то, згідно з даними Державної інспекції з контролю за цінами, середній рівень цін на продовольчі товари у нас є нижчими від середнього показника по Україні.  Дещо дорожчим у нас є борошно та хліб житньо-пшеничний. Серед причин підвищення цін на ці продукти: область забезпечує себе продовольчим зерном лише на третину, інше завозиться із-за меж Закарпаття. Наразі область очікує отримати більш дешевше борошно із аграрного фонду, що дозволить стабілізувати ціну.

З метою недопущення спекулятивного підвищення цін на продовольчі товари в області проведено ряд заходів. Так, було підписано «Меморандум порозуміння» між владою та хлібопекарями.  Також підписано 18 меморандумів узгодження дій між місцевими органами виконавчої влади та 161 суб’єктами господарської діяльності – виробниками продовольчих товарів та підприємствами торгівлі. В серпні було проведено 42 ярмарки, де продукти харчування продавали безпосередньо виробники. Ці заходи позитивно впливають на цінову ситуацію на ринку продовольчих товарів краю.

Прес-центр ОДА