Закарпаття: “Досить товкти воду в ступі. Треба братися за роботу”, – сказав на нараді в Кушниці голова РДА Василь Устич

Кушниця – одне із сіл району, яке майже докорінно змінилося за останні роки. Вулиці прикрашають новозведені сучасні будинки, радують око гарно впорядковані подвір’я, які потопають у квітах, майже в кожному із них – автівка.Цих статків селяни зажили із відкриттям кордонів.

Працьовиті кушничани виїжджають на заробітки в Росію, Чехію, Польщу, Іспанію, Португалію, США. Та є в цьому позитиві і проблема: молоді батьки залишають малолітніх дітей на бабусь і дідусів, аби ті займались їх вихованням. Звісно, молоді і запальні не дуже слухають старших і вночі вештаються вулицями села, шукають пригоди.

Те, що кушничани не дуже вникають в життя рідного села, засвідчив і прийом громадян, який у середу проводив голова райдержадміністрації Василь Устич. Схоже, вони намагаються самотужки вирішити свої проблкеми. Як це робить, приміром, підприємець Михайло Гецко. Про його хлібопекарню знають майже у всіх навколишніх селах нашого і Свалявського районів.

Хлібобулочні вироби реалізують не тільки в Кушниці, Броньці, Сухій, Лисичові, а і в Довгому, Приборжавському, Білках,   Березниках і Керецьках. Михайло Юрійович запросив Василя Івановича в хлібопекарню, на що той погодився.

Проблема, із якою прийшов на прийом до В. Устича директор ДП “Кук” Д. Гецко, не вирішується вже роками. Земля на папері ніби і є (1343 га), а насправді господарство має всього 435 га. Однак і та, яка є в наявності, не використовується через те, що в держпідприємстві заблоковано рахунки. В. Устич запропонував керівнику господарства знаходити нові шляхи вирішення проблеми.

Для цього у ДП є всі можливості. Крім того, що воно мало б займатися вирощуванням лікарської сировини, на яку є попит на вітчизняному ринку, держпідприємство має і отару овець. На жаль, цьогоріч поголів’я овець зменшено на 175 голів.Тут ніхто не займається племінною справою, для зимівлі овець кормів не заготовлено.

Складний і фінансовий стан господарства. Уже на підсумковій нараді, яку В. Устич провів із членами виконкому, депутатами сільради, керівниками підприємств і організацій, начальник управління агропромислового розвитку РДА Іван Мошкола вніс пропозицію: враховуючи унікальність підприємства, потрібно зберегти ДП “Кук” через процедуру перетворення його в іншу форму господарювання.

Виступаючи на підсумковій нараді, В. Устич сказав:”Чи не досить товкти воду в ступі? Треба братися за роботу”.

Для підтвердження своїх слів він зачитав матеріали виїзних засідань свого попередника. Майже ті ж проблеми! Особливо непокоїть ситуація на Кушницькому філіалі Ужгородського механічного заводу. Приміщення, де колись вирувало заводське життя, де вироблялася продукція, яка була відома у всьому колишньому Радянському Союзі, розвалюються. Територія пустує. Добре, хоч там працює підприємець М. Сабов. До роботи залучено 12 чоловік. Вони виготовляють заготовки для деревообробних підприємств Закарпаття. Звичайно, краще було б, якби самі взялися за виготовлення меблевих виробів.

Кушницький сільський голова Іван Батрин серед пріоритетних завдань назвав відкриття нового дитсадка. Тепер у 5 групах виховуються 110 діточок. Від молодих батьків поступило ще 70 заяв. Проблему можна б вирішити за равхунок приміщення ДП “Кук”. Але для цього потрібні гроші. І немалі.

Велася мова і про розробку   генерального плану села. РДА йде, за словами очільника влади, назустріч громаді: частину коштів виділяють із бюджету, а інші повинна дати сільрада.

На підсумковій нараді виступили також заступники голови РДА Василь Лизанець і Василь Ледней. Вони вели мову про економіку і екологію. Тут теж чимало невикористаних резервів. Доходи Кушницької сільради могли б зрости у кілька разів, якби навести лад з податками з доходів фізичних осіб, платою за землю, розібратися як слід із надходженнями від продажу землі несільськогосподарського призначення, місцевими податками і зборами… А наразі сільрада одержує дотацію 83%.

Політика нової влади спрямована на те, щоб керівники самі вчилися заробляти гроші. У нас ще, виявляється, чимало невикористаних резервів, які необхідно просто задіяти. А для цього є усі можливості.

irda.gov.ua