Закарпаття: Мешканці Свалявщини суттєво покращують умови життя у населених пунктах

Останніми роками сільські громади району значно активізували свою роботу щодо соціально-економічного розвитку населених пунктів. Це стосується капітальних ремонтів культосвітніх закладів, медичних установ, будівництва вулиць, водопроводів, каналізування, встановлення вуличного освітлення тощо. Успішному втіленню в життя цінних ініціатив , хороших задумів сприяє проект „Місцевий розвиток орієнтований на громаду”, що фінансується   програмою розвитку ООН та Європейським Союзом.Презентація проекту ЄС та Програми розвитку відбулася в Сваляві ще наприкінці минулого літа. Тоді ж було укладено угоду про партнерство між проектом, Свалявськими районною державною адміністрацією та районною радою. Відтак оголошено прийом заявок від сільських громад району щодо   участі.

На сьогодні з проектом співпрацюють сім сільських громад району – „Крехая”, с. Солочин, „Лужанка” с. Голубине, „Мрія” с. Дусино, „Шипот” с. Родниківка, „Маковиця” с. Ганьковиця, де реалізується п’ять мікропроектів, та проводиться підготовка до впровадження ще трьох – „Лужанка” с. Голубине, „Ждимир” с. Неліпино, „Купель” с. Поляна. Загальна вартість уже здійснених мікропроектів становить 650,2   тисячі гривень.

Районна влада повністю підтримала ініціативи громад, адже за час реалізації проекту, всі вони стали більш активними, цілеспрямованими, згуртованими. Керівництво даного проекту зуміло створити сприятливе середовище для сталого соціально-економічного розвитку на місцевому рівні шляхом самореалізації та соціальної активності громад. Всі мрії здійснюються, коли згуртована громада береться за справу. Це підтверджує і досвід Свалявщини, адже мешканці спільно з владою змогли суттєво покращити умови життя у населених пунктах.

На моє переконання, участь у проекті і відповідно реалізація однієї з проблем – просто нагальна необхідність та один із заходів щодо мінімізації наслідків фінансово-економічної кризи.
         
Георгій УЛІГАНИНЕЦЬ,голова райдержадміністрації

svalyava-vlada.gov.ua