На Закарпатті розшукують невідомих у масках, що підпалили італійське підприємство в Рокосово

Нещодавно вночі невідомі в масках спалили взуттєвий цех ТОВ “Кромо Піелмо Україна” біля села Рокосово, що на Хустщині. Щоби з’ясувати, хто винен у злочині, директор підприємства Семензато Ренніо зібрав минулої п’ятниці крайових журналістів. Він розповів, що компанія вже існує близько 3,5 років в Україні, а також в Угорщині, Румунії та Італії і спеціалізується на виробництві заготівок взуття для мотоспорту.
В українські активи фірми вкладено близько півмільйона євро. Збитки після пожежі сягнули 200 тисяч євро без врахування співробітників. Всього працювало 134 чоловік, з них 120 – в цеху. Середня заробітня плата коштувала 1500-1600 гривень, яка є найвищою у районі.

Італійські інвестори орендують приміщення, яке було колгоспним корівником, у місцевого підприємця, котрий зараз перебуває на лікуванні у Москві. Його представник Олександр Квак розповів, що вартість оренди складає 1600 євро в місяць, а в сільський бюджет йде близько 38000 грн в місяць, завдяки чому відремонтували дитячий садок та школу. Схожі будівлі у населеному пункті розвалюються. Майно було застраховане і власники сподіваться на покриття витрат.

На запитання “акул пера” щодо найманих охоронців керівник заводу відповів, що цех не мав професійної охорони. Жінка-сторож, яка охороняла будівлю, помітила двох молодих осіб. Один з них підійшов до неї і сказав, щоб вона сиділа тихо. Тим часом інший з молодиків почав палити завод.   Після такої події вона не могла відійти від шоку, але змогла викликати пожежників. Італієць розповів, що з підпалами його компанії стикається вперше.
Керівництво фірми не має ніяких версій щодо того, хто це міг зробити. Тоді як сільський голова Рокосова Іван Чоповдя допускає, що це можуть бути конкуруючі компанії, які є на Закарпатті. Семензато Ренніо повідомив, що компанія намагається відновити робочий процес вже через 10 днів після події шляхом перенесення цеху у сусіднє приміщення і буде продовжувати роботу в Україні.

Всі робітники і керівники заводу сподіваються на те, що знайдуться винні. Але є одне питання для іноземних бізнесменів: чи варто вкладат інвестиції в Україні?

Андрій Слохіняк, РІО