В Ужгороді проходить семінар щодо попередження насильства в сім’ї

6-7 вересня на Закарпатті проходить навчальний семінар на тему «Взаємодія  органів державної влади та місцевого самоврядування  з питань попередження насильства в сім’ї».
В заході приймають участь начальники обласних управлінь та установ, на які покладено здійснення заходів з питань запобігання насильству в сім’ї.

За вчинення домашнього насильства, в Україні найчастіше карають штрафом, який нерідко сплачує сама жертва зі спільного сімейного бюджету. Дуже мала частина  кривдників проходить покарання у вигляді адміністративного арешту. Саме такий підхід у виборі покарання за вчинення насильства в сім’ї, відбиває у людей бажання звертатись по допомогу до правоохоронних органів.

Світлана Павлиш, експерт з питань запобігання насильству Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні (спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН), висловила припущення, що навіть застосування адміністративного арешту навряд чи вирішить проблему – на часі необхідність проходження кривдниками корекційних програм. До недавнього часу в Україні не було методик проведення психокорекції агресорів, і тому навіть наявні кризові центри практично не проводили таку роботу. За інформацією Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, на проходження таких програм було направлено 2 532 особи, з яких пройшли ці програми – лише 165 осіб.На сьогоднішній день відсутні заклдади, які могли б надати притулок особам, що  постраждали або можуть постраждати від насильства в сім’ї.

На даний момент необхідна саме профілактична робота, попередження насильства, а не лише боротьба з його проявами.Це дає надію на те, що у подальшому взаємодія стане ефективнішою, адже від роботи кожного з учасників залежать життя і добробут тисяч українських сімей.

Довідка: подібні регіональні семінари вже відбулись у Вінниці, Луцьку, Харкові та Ялті. Заплановано також  проведення семінару у Миколаєві та Донецьку.

Оркомітет, “ВЗП”