В Ужгороді запровадили Реєстр сумлінних платників податків

В обласному центрі Закарпаття тепер будуть фіксувати тих, хто чемно сплачує податки. Сесія міської ради 27 серпня затвердила Положення про Реєстр сумлінних платників податків та затвердила зразок відзнаки “Кращий платник податків м. Ужгорода”.
Зроблено це, як зазначається в документі, “враховуючи основні завдання Ужгородської міської ради та Державної податкової інспекції в м. Ужгороді щодо забезпечення наповнення дохідної частини бюджетів усіх рівнів, з метою стимулювання своєчасної сплати податків та інших обов’язкових платежів”.

Пропозиції, кого внести до реєстру, буде подавати депутатам міська податкова інспекція. Щоквартально – за підсумками перевірок. Ухвалені рішення публікуватимуться в міській газеті та на сайті міської ради (дарма що він оновлюється в кращому разі двічі на місяць), а на сесії, де затверджуватимуть рішення про включення до переліку, обіцяють запрошувати журналістів.
Уноситимуть до Реєстру найбільших “податкодавців” усіх форм власності, які “досягли позитивної динаміки у сплаті податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджетів; мали податкове навантаження не нижче середньогалузевого показника по області з податку на прибуток та податку на додану вартість; добровільно збільшили платежі у бюджет; за результатами документальних перевірок, якими не виявлено фактів ухилення від оподаткування, мінімізіції сплати податків та зборів, співпраці з фіктивними структурами”. Розмір середньої заробітної плати найманих працівників претендентів має бути вищий від середнього в області у відповідних галузях народного господарства.

Кого внести до Реєстру, вирішуватимуть щоквартально міські обранці, а нагороджувати найкращих буде особисто міський голова та чільник податкової напередодні професійного свята митарів раз на рік. Десятці най-най платників також уручатимуть спеціальні нагрудні знаки.

Окрім морального заохочення, запевняють автори Положення, внесені до Реєстру особи зможуть користуватися індивідуальним підходом з боку податківців та мати кращу якість їхніх послуг і… прямі контакти для консультацій. Що, власне, мається на увазі, автори нововведення не роз’яснюють.
Як відомо, в Україні діє єдине податкове законодавство, яке передбачає однакову відповідальність усіх платників податків перед державою та однакове ставлення до них контрольних структур. Тож яким чином заохочуватимуть в Ужгороді сумлінних платників, які “кращі” послуги їм надаватимуть податківці і як ставитимуться до решти, можемо лише здогадуватися.

Старий Замок Паланок, Закарпаття онлайн.БЛОГИ