В українських школах ввели побори: батьки платять від 20 до 500 грн за одну дитину

Батьків українських школярів на початку навчального року викликали на збори до школи з гаманцями. Школа збирає кошти на різні необхідні речі: від туалетного паперу до телевізорів. З перших днів навчання виходить приблизно по 400-500 гривень за одну дитину.

На побори скаржитися публічно батьки не готові, навіть якщо для сімейно бюджету це тягар. Батьки бояться, що ставлення вчителів до їхніх дітей зміниться, якщо не заплатити. Наскільки дорогою буде школа, батьки зараз визначають за вступним внеском. Якщо він великий, надалі все буде дорогим.

Чим далі від столиці, тим скромніші суми. Наприклад у фонд запорізької школи батьки здають по 20 гривень. Щоправда, платять за ремонт класів. А ще по всій Україні батьки до школи несуть гроші на побутову хімію, охорону, таблиці, принтери – список нескінченний.

Проконтролювати, на що витрачаються їхні гроші, не завжди можливо. Пані Тетяна директорка столичної школи, знає як розвіяти батьківські сумніви. Її школа державне підприємство, з юридичним статусом. Щороку ця школа з бюджету отримує 5 млн гривень, допомога батьків складає 50 тисяч. За кожну копійку директор готова звітувати. З бюджету школа отримує гроші лише на зарплату вчителям і комунальні послуги. Всі інші проблеми – клопіт батьків.

І коли взаємини зі школою офіційні, але не публічні, то це схоже на благодійність. А от коли педагог зі списку викреслює прізвища на батьківських зборах, то це вже ближче до шкільного шантажу.

ТСН