На Закарпатті ціна газового балону в 50 л знижена до 115 гривень

Закарпаття – гірський край. Більшу частину території складають гори. Через це питання газифікації населених пунктів – складне і потребує значних капіталовкладень. Як результат – майже 40% нашої області не газифіковано. Люди змушені обходитися без блакитного палива. Дехто обігріває домівки та готує їжу за допомогою електрики, а хтось – спалюючи дрова. В цьому контексті – особливе значення покладене на скраплений газ.
За даними управління економіки Закарпатської ОДА, в області нині майже 107 тисяч газобалонних установок. Сконцентровані вони здебільшого в селах, у гірській місцевості, Якщо ж брати до уваги розрахунок – одна установка на родину з 3-4 чоловік, то виходить, що проблема постачання скрапленого газу хвилює ледь не третину закарпатців. Особливо – питання його вартості, адже не секрет, що для багатьох краян кожна гривня, як кажуть, на «вагу золота».

Ще весною вартість 50-літрового балону зі скрапленим газом не перевищувала 120 гривень. Однак, останнім часом він почав стрімко дорожчати: 140 гривень, потім – 160, а вже під кінець серпня в області почали ширитися чутки про те, що з середини вересня балон продаватимуть вже по 180 гривень. Зрозуміло, що обласна влада не могла залишити цей факт не поміченим і вжила усіх заходів, аби не лише повернути ціни на попередній рівень, а й знизити їх до економічно обгрунтованих.

З’ясувалося, що постачанням балонів зі скрапленим газом для побутових потреб мешканців закарпатців в області нині займаються три підприємства: ТОВ «Альфа-Сервіс Груп», МПП «Новатор» та ВАТ «Закарпатгаз». На частку першого з них припадає майже 86 відсотків ринку. Із серпня 2008 року це товариство справно брало участь в усіх спеціалізованих аукціонах із продажу скрапленого газу для населення. Аби зрозуміти ціноутворення на цей вид палива, варто відзначити, що окрім аукціонної ціни, існує ще й комерційна. Тобто, усі, хто з постачальників не зміг купити газ на аукціоні – робить це в ринкових умовах. Для порівняння: 1 тонна скрапленого газу на аукціоні коштує 2760 грн., а на вільних торгах – майже в 2,5 рази більше – 6900 грн. Так ось, як повідомив генеральний директор ТОВ «Альфа-Сервіс Груп» Валерій Григор’єв, підприємство, яке обслуговує 82563 газобалонні установки в області, згідно з рішенням Аукціонного комітету від 21 червня 2010 року, відсторонили від участі в аукціонах. Як наслідок, товариству, аби забезпечити попит населення, довелося купувати скраплений газ на ринку. Відповідно, закарпатцям довелося платити значно більшу ціну за одну і ту ж саму продукцію. Що не могло не викликати справедливого обурення з боку багатьох мешканців області.

Причина такого рішення столичних чиновників була суто бюрократична. Мовляв, у ТОВ «Альфа-Сервіс Груп» не всі документи відповідають вимогам Аукціонного комітету. До прикладу, керівництву товариства вказували на відсутність погодження ДГ «Газ України». Підприємці зверталися по допомогу до Кабміну, Мінпаливенерго, Мінекономіки, Антимонопольного комітету. Численні звернення були надіслані до високих київських кабінетів і від керівництва Закарпатської облдержадміністрації. Ситуація зрушилася з «мертвої точки» лише після особистого спілкування голови ОДА Олександра Ледиди та Міністра палива та енергетики Юрія Бойко. Усі бюрократичні перепони вдалося здолати і вищезгадане товариство було допущене до спеціалізованих аукціонів.

Починаючи з вересня  цього року, ТОВ «Альфа-Сервіс Груп» отримало можливість проводити закупівлю скрапленого газу об’ємом до 180 тонн щомісячно до кінця року за ціною, нижчою за комерційну. Даний газ надійде в реалізацію з 13 вересня. Вартість одного 50-літрового балону – 115 гривень. 27-літрові балони продаватимуться за ціною в 60 гривень. Варто відзначити, що рентабельність діяльності підприємства не перевищує 10 відсотків. Ці кошти йдуть на найнеобхідніше: утримання автомобілів, паливно-мастильні матеріали, оплату праці співробітників товариства, тощо. Зауважимо, що вказані ціни – граничні. Вище них реалізація газу не повинна здійснюватися. Обласна влада впроваджуватиме жорсткий контроль за продажем цього вкрай важливого для населення палива. Для цього, зокрема, вжито заходів для інформування населення: ціна балона повинна бути зазначена на спеціальних банерах, прикріплених до  автомобілів – об’єктів виїзної торгівлі, а також на обов’язкових бірках безпосередньо на балонах. Крім того, при покупці балону з газом, людина має право вимагати фіскальний чек.

Про всі випадки завищення вартості продажу балонів зі скрапленим газом слід повідомляти за телефонами «гарячої» лінії: (0312) 44-44-56 та 63-03-72. Адреса для письмових скарг: 88000, Закарпатська область, м.Ужгород, вул. Кошицька, 14.

Інформація щодо об’єктів виїзної торгівлі ТОВ «Альфа-Сервіс Груп»:

Прес-центр ОДА