Сьогодні в Україні бродяжать близько ста тисяч дітей

І хоча впродовж останніх років спостерігається зменшення кількості дітей, які займаються бродяжництвом та жебракуванням, однак проблема залишається актуальною.

Опинившись на вулиці, дитина може стати жертвою насилля та торгівлі людьми; бути втягненою в злочинну діяльність, заняття жебракуванням, проституцією тощо; скоювати крадіжки, пограбунки, вбивства; стати нарко або алкозалежною; значно погіршити стан здоров’я; інфікуватися шкірно-венеричними хворобами; бути позбавленою можливості здобути освіту,  остаточно втратити родинні стосунки.

З метою виявлення та попередження дитячої бездоглядності, профілактики негатив-них проявів серед дітей проводяться профілактичні рейди за участю працівників різних державних органів, у ході яких обстежуються населені пункти, вилучаються безпритульні діти, схильні до бродяжництва.

З вулиці дитина може бути тимчасово влаштована у: притулок для дітей служби у справах дітей; центри соціально-психологічної реабілітації дітей; соціально-психологічний центр; лікарняний заклад.

В нашій області для дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, створено і діє для їх тимчасового влаштування, визначення статусу та подальшого проживання притулок (Берегівський район, смт. Батьово, вул.Кошута, 146. Тел. (214) 49-402, 49-403), розрахований на одночасне утримання 50 дітей терміном до 90 діб.

З кінця 2005 року у м. Свалява діє Закарпатський центр соціально-психологічної реабілітації дітей на 20 місць.

Якщо Ви знаєте, що поруч з Вами дорослі: примушують дітей красти чи жебракувати; вживати алкоголь чи наркотики; примушувати до сексуальних стосунків; жорстоко поводяться з дітьми; не займаються їх вихованням –не мовчіть! Звертайтесь до служби у справах дітей Мукачівської райдержадміністрації за адресою: м. Мукачево вул. Горького, 21.

М.М. Плеша, Інтернет-видання “Панорама Мукачева”