Ужгород: У центрі міста напали на мас-медійників, є потерпілі

Сьогодні в Ужгороді на журналістів «Європейського медіа-центру» було здійснено напад. Цікавим фактом є те, що саме у цей день у світі відзначають міжнародний день солідарності журналістів.

Розслідуючи факт незаконної забудови на площі Театральній міста Ужгорода, про який вже неодноразово публікувались матеріали в місцевих ЗМІ, група журналістів з оператором відвідала місце руйнації історичного обличчя обласного центру Закарпаття. Метою була фіксація на відео грубих порушень техніки безпеки на будівництві, адже поруч з майданчиком розташована школа. Крім того, до редакції часто телефонують мешканці міста з проханням висвітлити проблему несанкціонованої забудови історичного центру міста та руйнування пішохідної зони. Як стало відомо, будівництво торгово-розважального комплексу на набережній Незалежності, 1, проводить ужгородський підприємець Іван Волошин «під дахом» свого кума, заступника прокурора Ужгорода Андрія Малинича.

Прибувши на місце подій, журналісти, не заходячи на територію будівельного майднчика, піднялись на другий поверх сусіднього приміщення, де розташована громадська організація «Школа здоров’я» та прес-центр відділу охорони здоров’я закарпатської ОДА. З балкону цього приміщення і проводились відео та фото зйомки. Аж тут на будівництві здійнявся галас, й до представників засобів масової інформації вибіг невідомий здоровань, який з погрозами кинувся на них. У своєму раптовому нападі, невідомий, що представився виконробом цього будівництва, погрожував скинути мас-медійників з балкону, якщо вони не припинять свою роботу.

Чоловік також вимагав від журналістів продемонструвати свої посвідчення, при цьому відмовляючись показати власні документи, які б засвідчували, що він і справді є виконробом цього будівництва. Після відмови журналістів вести будь-які бесіди з невідомим, той почав активно кудись телефонувати та вислуховувати подальші вказівки. Останньою із вказівок, як здалось журналістам, була вимога зафіксувати на камеру обличчя представників ЗМІ, що прибули на будівництво.

В результаті інциденту, журналісти вирішили звернутись до представників міської міліції, а редактор газети «Вісті тижня», що також потерпів під час нападу, написав заяву про вчинення злочину проти представників засобів масової інформації.

Журналісти, для проведення об’єктивного розслідування факту нападу мають намір звернутись з заявою до Генерального прокурора України на предмет відсторонення від займаної посади зацікавленого у цій справі прокурора Андрія Малинича, який має відношення до незаконного будівництва в центрі міста, на період проведення перевірки злочинних фактів порушення закону та свободи слова. Крім того, журналісти «Європейського медіа-центру» вже звернулись за захистом до своїх колег та європейських журналістських організацій.

Микола Кошута, Секретар Закарпатської обласної організації Національної спілки журналістів України, “Європейський медіа-центр”