Закарпаття: Марафон завдовжки ціле життя, або наввипередки з кілограмами

Напевно, бодай раз у житті на дієті сиділа майже кожна жінка. Комусь подруга порадила, на іншу джинси не налазять, ще хтось їде на відпочинок. Причин багато, але мета у всіх одна: скинути кілька зайвих кеге. Благо – різноманітних дієт сьогодні вдосталь: голлівудських, японських, кремлівських – на всякий смак і гаманець.
Проте ми наразі не навчилися, що перш ніж починати боротьбу з надлишковою вагою й випробовувати на собі черговий диво-раціон, варто проконсультуватися зі спеціалістом, який і харчі підбере, і здоров’ю не нашкодить. Щоб дізнатися, як саме правильно худнути, ми поспілкувалися з лікарем-дієтологом Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака Мирославою Качур.

– Мирославо Іванівно, як уважаєте, модні нині дієти для схуднення – корисні? І як узагалі ставитеся до таких обмежень у харчуванні?

– Загалом добре. Інша річ, яка саме це дієта, хто і як її дотримується. Адже може бути й так, що за всіма медичними параметрами у людини нормальна вага, а їй здається, що треба скинути кілька кілограмчиків, бо пропорції не подобаються. Є формула, за якою дієтологи вираховують так званий індекс маси тіла. Якщо його кое¬фіцієнт буде більший за норму, тоді справді варто подумати про дієту, щоб зійти з потенційного шляху до ожиріння. Але як зазвичай роблять: обирають жорсткий режим харчування, два-три тижні відмовляючи собі в чомусь, а після закінчення терміну вертають усе на круги своя і знову набирають ту саму вагу. У цьому випадку боротьба із зайвими кілограмами перетворюється на марафон завдовжки в ціле життя.

– Як можна нормалізувати свою вагу розумно?

– Іноді замість того, щоб виснажувати себе відмовою від їжі якийсь час, а потім знову набирати ненависні кілограми, варто проаналізувати власний спосіб життя. Здебільшого, аби вага нормалізувалася й залишалася стабільною протягом тривалого часу, вистачить здорового збалансованого харчування й помір¬них фізичних навантажень. У будь-якому разі це має бути комплексний підхід: розумний раціон і фізичні навантаження. Ми ж нині стали геть лінивими. Наприклад, Ужгород – ніби й невелике місто, а я часто спостерігаю, як люди їдуть у маршрутці аж… одну зупинку! Хоча достатньо 30 хвилин прогулянки щодня, аби тримати себе в формі. А голов¬не правило: в їжі має бути міра, можна скуштувати всього, але потроху. Тоді ні шматочок торта, ні кусник сала  не зашкодять. Корисними для організму будуть і так звані розвантажувальні дні. Але тут теж слід бути обережними. Адже, наприклад, хворому на виразку, гастрит чи цукровий діабет не можна цілий день їсти одні яблука.

– Як ставитеся до популярних нині препаратів для схуднення?

– Досить негативно. Всілякі пігулки, чаї, які сьогодні нам активно рекламують, знаходять свого покупця. Спрацьовує звичайна лінь. Людина гадає: як би то мені схуднути і нічого для цього не робити? Ковтнути таблетку, лягти на дивані й чекати на карколомні результати. Так не буває. Та навіть якщо й дістанете бажаний ефект з допомогою пігулок, навряд чи уявляєте, як це вплинуло на стан  здоров’я. Крім того, коли в людини постійні проблеми із зайвою вагою, варто проконсультуватися з лікарем: можливо, йдеться про генетичну схильність до ожиріння або якесь захворювання, наприклад, цукровий діабет, чи, може, вживала ліки, які теж могли призвести до гладшання…

– Сучасні дієти обіцяють схуднення за тиждень на 2–5 кг. Організм нормально перенесе такі зміни?

– Насамперед треба пам’ятати, що після дієти наберете вагу з тією ж швидкістю, з якою  її позбувалися. Тому максимум, що можна скидати, – 0,5 кг на тиждень. Це найоптимальніший варіант і для здоров’я, і для самопочуття. Я сама нікому не рекомендувала б жорстких дієт. Адже коли дуже різко обме¬жуватися в їжі чи якихось певних продуктах, потрібних організмові, це може бути дуже небезпечно для здоров’я. А ще ж є певні категорії людей, яким протипоказані будь-які дієти, крім лікувальних: із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, вагітні жінки, підлітки. Наприклад, зараз худнуть зовсім молоденькі дівчатка. Вони хочуть виглядати як моделі з глянцевих журналів. Але ж юний організм росте, розвивається, тож йому потрібне повноцінне харчування.

– Хтось радить просто не їсти по шостій вечора, і цього ніби достатньо для схуднення. Наскільки дієвим є такий підхід?

– Взагалі, це один із принципів правильного харчування. Єдине зауваження –  не слід сприймати його аж так буквально. Мовляв, якщо поїм о сьомій, то вже ніякого ефекту не буде. Насправді просто треба звикнути до того, що вечеряти слід за 2–3 години до сну. Адже хтось лягає о 9-ій, інший – о другій ночі, а в когось узагалі робота в нічну зміну.

– Як правильно збалансовувати складові меню для здорового харчування?

– Дієтологи часто послуговуються так званою пірамідою харчування. Хліба, злаків, макарон, рису, картоплі, овочів можна уживати без обмежень. Обачніше слід ставитися до молочних продуктів, м’яса, риби, яєць. І добре подумати, чи потрібно спокушатися на солодощі, цукор, газовані солодкі напої, консервування.

Взагалі, є досить багато сталих міфів про певні продукти. Наприклад, дехто вважає, що від хліба й макаронів повнішають. А насправді калорійність крохмалю набагато нижча від калорійності жиру й спирту. Один грам крохмалю містить 3,8 кілокалорій, тоді як грам спирту –  6,9,  жиру –  9 ккал.

– Чи стикалися ви у своїй практиці з випадками, коли надмірне захоплення дієтами шкодило здоров’ю людини?

– Були випадки, коли до лікарні потрапляли люди з анорексією. На щастя, для Закарпаття це рідкість. Хоча, можливо, люди просто соромляться звертатися з такими проблемами до лікарів або й самі не розуміють, що потрапили в біду. Адже з такими пацієнтами доводиться працювати декільком лікарям водночас, і психологу в тому числі. А відновити здоров’я після пережитого стресу дуже важко. Тому раджу не надто захоплюватися дієтами. Одна річ, якщо ви три дні вживаєте тільки гречку й кефір, бо хочете вдягти улюб¬лену сукню на свято, а вона не налазить. Інша – коли місяцями експериментуєте над собою, майже відмовившись від їжі чи ковтаючи пігулки. Варто почати з правильного режиму харчування, вживати корисні продукти, займатися спортом 2–3 рази на тиждень, а вже потім удаватися до радикальних методів. Якщо самим важко розібратися, пройдіть елементарні обстеження, зверніться до спеціаліста, але будьте готові до того, що доведеться попрацювати над собою. Тоді й результат не забариться.

Лариса Романюк, ЗІА “Простір”,  Старий Замок Паланок, Закарпаття онлайн.БЛОГИ