Закарпаття: В Ужгороді відбирали найкращих на Всеукраїнський музичний фестиваль “Червона Рута”

Вкотре до Ужгорода приїждав найбільший Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики «Червона рута». У 2010 році з березня по грудень   відбудуться 27 відбіркових конкурсів, переможці яких отримають право виступати у фіналі фестивалю. Фінал проводиться раз на два роки, тому, що після відбіркових конкурсів проводить ще й школа майстерності.

Відбір проводиться за музичними  жанрами: поп-, сучасна танцювальна, рок-, акустична та інша музика, український автентичний фольклор. Загальна кількість конкурсантів становитиме понад 4 тис. Будуть представлені більшість районних центрів та сіл. Як кажуть організатори, спеціально для участі у конкурсах буде створено і виконано близько 6 тис. нових пісень українською мовою.

До сьогодні уже 13 областей показали свої таланти, в тому числі і Закарпатські співаки не втратили свого шансу. Нині ж, 11 вересня, відбірковий тур проходить у Черкасах.

Головною особливістю фестивалю є те, що він є безкоштовним для всіх учасників (жодних вступних внесків), а обов’язковою умовою участі є виконання пісень українською мовою. За словами виконавчого директора “Червоної Рути”, Мирослава Мельника,   “головним є не настільки професійність виконання пісень, техніка співу, як те, що людина вміє швидко зорієнтуватися, що вона здатна думати. Ми вишукуємо талановитих і розумних людей. Але справжніми скарбами для нас є співаки, які самі пишуть тексти або музику”.

Щодо Закарпаття, то переможцями у різних категоріях стали: Мирослава Вербищук, гурт “Альтер его”, автентичний фольклорний гурт “Цімборики”, Мирослава Копинець та ансамбль Ужгорордського коледжу культури. Крім того багато учасників фестивалю увійшли до резерву.   У Закарпатському обласному музично – драматичному театрі, де проводився відбір, спеціалісти з Києва (зокрема Михайло Хай) провели також семінар, на якому найбільше обговорювали проблему розмежування народних та фольклорних колективів.

Мирослав Мельник же про нашу область сказав наступне: “У Закарпатців на підсвідомому рівні відчувається відголосок рідного фольклору. Я сам з Перечина, тому рідні нотки слухаю з особливим задоволенням”.

РІО