На Україну насуваються 3 штами грипу

Епідемію грипу в Україні очікують у грудні-січні. Вакцини ще немає, аптеки запаси ліків теж не роблять.

На Україну насуваються 3 штами грипу, які вже бували на нашій території. Перші спалахи захворювань прогнозують у жовтні. Епідемію грипу очікують у грудні-січні.

Українцям обіцяють знову ж таки пандемічний грип, оскільки в минулому сезоні частина населення перехворіла, але значна частина не хворіла і не мала контакту з хворими. До речі, вакцини від пандемічного грипу ще не має в жодні поліклініці.

Як тільки проблеми з наявністю вакцини вирішать, ВОЗ рекомендує скористатися однією ін’єкцію від трьох штамів одразу.

За найменшого ажіотажу в аптеках може бути дефіцит ліків на кшталт торішнього. Бо збільшувати закупівлі там не мають наміру.

Ажіотаж минулого року змусив аптеки запасатися ліками, нині ще досі продають те що закуповували зимою. А подекуди аптеки понесли збитки – люди медикаменти не розкупили, а у них закінчився строк придатності.

Прострочені медикаменти направили на утилізацію. Заступник профільного міністра каже, змусити приватні аптеки робити запаси він не може. Але й і безпорадним міністерство під час майбутньої епідемії не залишиться.

І в Центрі грипу запевняють, лікарні в регіонах нарешті забезпечені тест-системами й обладнанням. Тому обіцяють принаймні оперативно відрізняти грип – свинячий від сезонного.

tsn.ua