Закарпаття: Архівіст і журналіст написали книжку “История Мукачевского замка”

У читальному залі Мукачівської центральної бібліотеки ім. О. Духновича відбулася презентація книги «История Мукачевского замка (в документах)». Її написали директор Державного архіву Закарпатської області Михайло Делеган і мукачівський журналіст Олексій Філіппов.
Саме останній і розповів про те, як тривала праця над створенням цього видання. Як відомо, дослідження у форматі невеличкого путівника побачило світ аж на початку 80-років минулого століття. У книзі обсягом 128 сторінок подані тексти старовинних грамот і документів, які зберігаються на архівних полицях і в шафах, багато з яких раніше не друкувалися. Саме тому вона є добрим посібником для екскурсоводів, вчителів краєзнавства, а також мукачівських читачів, які полюбляють вивчати рідну історію. У ній, зокрема, подано, що про діяльність князя Федора Корятовича у Мукачівському замку немає достовірних першоджерел.

Також стверджують автори, що не можна називати Мукачівський замок «паланком». Він не звичайний сільський паркан, а спеціальна оборонна споруда, зроблена з каменю і призначена для захисту кордонів у епоху Середньовіччя. До того ж, Мукачівський замок з’явився на декілька століть раніше, ніж колишні власники огородили його спеціальним частоколом із ровом. В іноземних мовах він ніколи не називається паланком, а тільки Мукачівським замком.

На зустрічі пролунали схвальні відгуки про книгу міського голови Золтана Ленд’єла, керівника Мукачівського товариства російської культури, заслуженого працівника туризму України Раїси Мойсей та інших присутніх на презентації. Чимало екскурсоводів висловлювали свої думки щодо продовження вивчення цієї надзвичайно цікавої для багатьох туристів теми – історії закарпатських замків.

Олексій Філіппов запевнив, що наукові пошуки, які він проводить спільно з колективом обласного архіву, триватимуть й надалі. Знання про минуле не можна заховати у банку, їх треба давати читати людям.

Маріанна Савицька,  Мукачево.нет