Європейські ЗМІ відчули “поганий запах” візиту Януковича

“Проєвропейські запевнення президента України Віктора Януковича зіпсували “наїзди” СБУ на громадські організації”, – вважають європейські журналісти.

Впливове Інтернет-видання Євросоюзу “EUobserver” опублікувало статтю “Поганий запах напередодні поїздки Януковича до Брюсселя”.

Журналісти зазначили, що візит українського президента Віктора Януковича до Бельгії, намічений на 13 вересня, відбудеться на тлі негативу у сфері громадянських свобод в Україні.

“Наїзди” на провідні неурядові громадські організації з боку української Служби безпеки в останні місяці зіпсували проєвропейські запевнення президента Віктора Януковича напередодні його візиту до Брюсселя у понеділок”, – пише у статті журналіст Ендрю Реттман.

Зокрема, він також згадав про затримання на 11 годин в аеропорту “Бориспіль” німецького експерта, керівника українського представництва німецького фонду Конрада Аденауера пана Ніко Ланге, а ще – візити представників СБУ до неурядових громадських організацій, які користувалися грантами Міжнародного фонду “Відродження”.

“Особиста поведінка офіцерів СБУ була дуже ввічливою. Однак, коли якийсь офіцер служби безпеки приходить до вас в офіс і ставить запитання, чи це насправді ввічливо? Яке право вони мають на це?”, – процитовані в матеріалі слова київського директора Фонду “Відродження” Євгена Бистрицького.

Видання також згадало зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва, допити в СБУ українського блоггера Олега Шинкаренка, а також позбавлення ліцензій на мовлення двох українських телеканалів – 5 каналу і TVi.

“Думаю, окремі люди бачать, як багато вони (представники української влади – прим. ред.) можуть (у плані здійснення репресій)… Було б великим розчаруванням, якщо ми (Євросоюз), вітаючи демократичні цінності, мовчатимемо, коли вони порушуються”, – заявив Ніко Ланге.

У матеріалі також відзначається невпевненість європейських дипломатів у тому, яким шляхом Україна насправді зараз хоче рухатися. Так, у статті зазначається, що Євросоюз стурбований можливою відмовою України від намірів приєднатися до ЄС.

tsn.ua