Закарпатський губернатор Олександр Ледида називає себе політичним опонентом Віктора Балоги

Тижневик ”Коментарі” оприлюднив рейтинг губернаторів за їх досягненнями на посаді. 52-річний Олександр Ледида, закарпатський голова облдержадміністрації, опинився на третьому місці з кінця. Ще нижчі показники мають Володимир Хоменко, керівник Чернігівщини, і Василь Горбаль, губернатор Львівщини.— Я не буду коментувати свій рейтинг. Моя справа — працювати. Нехай люди самі оцінять рівень моєї роботи, — каже Олександр Олександрович.

У понеділок о 14.30 зустрічаємось у його кабінеті. На столі повно паперів, біля товстого блокнота — калькулятор.

Назвіть три вчинки, які вам вдалося здійснити на посаді губернатора?

— Вивезення 1300 тонн отрути ”премікс”, яка пролежала під відкритим небом 10 років. На це з Фонду охорони навколишнього середовища виділили 10 мільйонів гривень. Друге — в Ужгороді незабаром запрацюють три басейни: у спортзалі ”Буревісник”, у міській гімназії, у приватному комплексі на околиці. Упродовж двох місяців в області відкриємо 19 спортивних майданчиків. Третє — приваблення інвестицій. Невдовзі на Закарпаття прийде німецька фірма, яка спеціалізується на вітровій енергетиці. Вкладе в область 200 тисяч євро. Якщо справа розвиватиметься, інвестують в Україну ще 500 тисяч.

Політологи приписують вам непрофесійний кадровий підбір керівників.

— Думаю, вони помиляються. Кращих керівників, які працювали при старій владі, ми залишили. Хто не задовольняв нас за професійними якостями, звільнили. За результатами соціально-економічного розвитку областей України, за останні місяці Закарпаття стрибнуло із 21-ї на 9-ту сходинку. З непрофесіоналами досягти такого показника важко.

Як повертатимете додому заробітчан?

— Створимо робочі місця з пристойною заробітною платою.

Ви обіцяли відновити на Закарпатті вільну економічну зону.

— Я піднімав це питання перед президентом у травні, коли він збирав губернаторів. У новому податковому кодексі вже враховані ці пільги. Спеціальна зона на Закарпатті працювала 10 років до 2005-го. За цей час в області відкрили десятки підприємств з іноземними інвестиціями. Це й автомобілебудівний завод ”Єврокар”, підприємства з виробництва джгутів ”Джейбіл”, ”Ядзакі” та інші. Заробітна плата там набагато вища середньої в регіоні. Щоб тепер привабити інвесторів, треба відновити таку зону — дати їм наживку на гачку.

Через загрозу карстових провалів Солотвинський солерудник можуть закрити. Мужіївський золоторудник визнали банкрутом. Як можна зберегти потужні підприємства?

— Для Солотвинського солерудника із державного бюджету виділили 10 мільйонів гривень. Ще стільки ж надійде пізніше. Солекопальню будемо консервувати, але так, щоб зберегти підземну алергологічну лікарню. Щодо золотокопальні, то технології, за якими в Мужієві вимивали золото, себе не виправдали. Треба переходити на нові екологічні способи видобутку. Інвесторів попросимо представити свої проекти. Чий буде кращий, той і працюватиме.

Останніми роками між Ужгородською мерією й обласною владою були непорозуміння. Як зараз?

— Коли я став губернатором, зустрівся з мером міста Сергієм Ратушняком (тепер позапартійний. — ”ГПУ”). Я не бачу причин для конфліктів.

На кого із кандидатів у крісло мера ставитиме ваша партія? Це може бути Сергій Ратушняк?

— Ні, кандидатом стане людина з Партії регіонів. Хто саме, ще не вирішили. Прислухаємося до політологів, опитуємо людей.

Вас називають учнем Віктора Балоги. 1999-го, коли він очолював область, ви були його заступником. Які у вас стосунки?

— Ніяких. Ні дружніх, ні конфліктних. У нас різне бачення розвитку України, ми є політичними опонентами (Віктор Балога очолює партію ”Єдиний центр”. — ”ГПУ”).

Родина володіє готельно-туристичним комплексом

— У серпні поїхав з родиною на відпочинок до Хорватії. Щойно прибув туди, мені передзвонили і викликали на роботу. Довелося повертатися, — розповідає Олександр Ледида.
Ледида на державній службі працює з 1998 року. Був заступником губернатора Закарпаття Віктора Балоги. З лютого 2004-го — голова обласного осередку ”Регіонів”. Закарпаття очолює з 18 березня 2010-го.

— Якщо на вихідних десь випадає вільна година, катаюся верхи, граю в теніс або плаваю.

Губернатор з родиною живе у двоповерховому особняку в селі Барвінок під Ужгородом. Поряд — його елітний готельно-туристичний комплекс ”Золота гора”. Збудував, коли працював заступником голови ОДА. Там є ресторан, кілька котеджів, невеликий іподром, міні-зоопарк, стадо баранів і овець, з яких готують шашлик.

Олександр Ледида має двох доньок-студенток.

— У нас із старшою дочкою Катериною є домовленість, як вивчиться, повертається додому. Вона вчиться в Братиславі на спеціаліста з міжнародних відносин. Її перша спеціальність — менеджер готельно-ресторанного бізнесу. Працюватиме у сфері туризму на Закарпатті. Менша доня Олександра вчиться на двох факультетах — географічному і юридичному в Ужгороді. Дружина Тетяна очолює комплекс ”Золота гора”.

Сніжана РУСИН,  Газета.ua