Закарпаття: До Польщі вже вивезли 209,5 т “Преміксу”, підготовлено до відправки ще 262,5 т

До кінця року планується завершити усі роботи із вивезення за межі Закарпаття 1300 тонн «Преміксу». Завдяки коштам, що виділило Мінприроди України з фонду охорони навколишнього природного середовища – 10,3 млн грн. роботи розпочалися 2 вересня поточного року. Координує і контролює проведення робіт держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області.
Наразі до Польщі 10 вантажівками вивезено 209,5 тонн речовини. Ще 262,5 тонни підготовлено до вивезення і розміщено на майданчику на залізнодорожній станції у м.Берегово.
За словами начальника держуправління Андрія Погорєлова, учора вдалося перевантажити 27 тонн з вагонів у біг-беги. Наступний етап робіт, – розповідає еколог, – це вивезення перезатареного «преміксу» із сіл: Бене (кам’яний кар’єр), Велика Бакта (колишній автопарк) та Боржави (цегельний завод). Тут уже проведені підготовчі роботи, наразі потрібен транспорт. Нині ж тривають роботи на території колишнього меблевого комбінату, що у Берегові, де з контейнерів пересипано у мішки близько 122 тонн суміші. Далі будуть проведені необхідні роботи й на території колишньої бази «Райспоживспілки», що у Берегові, тут зосереджено 588 тонн. Якщо такими темпами роботи будуть продовжуватися, то до кінця року вдасться їх завершити і поставити крапку у цій історії.
Довідка. Утилізацію проводить польське спільне підприємство ТОВ «Сарпі», яке виграло відповідний тендер, оголошений Мінприроди України. Роботи із завантаження і вивозу до Польщі «преміксу» проводять фахівці Державного підприємства «Національний центр поводження з небезпечними речовинами».
Прес-служба Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області