На Закарпатті предстоятель УПЦ МП Володимир взяв участь у святкуванні 650-річчя заснування Свято-Миколаївського монастиря у Мукачеві

У суботу, 18 вересня, предстоятель Української православної церкви митрополит Володимир прилетів до Ужгорода. Зустріти Блаженнішого до аеропорту прийшли керівник краю Олександр Ледида, голова обласної ради Михайло Кічковський, міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк, духівництво, вірники. Головною метою триденного візиту митрополита Володимира на Закарпаття стало святкування 650-річчя від дня заснування Мукачівського Свято-Миколаївського монастиря.До прильоту митрополита в ужгородському аеропорті готувалися ретельно. На злітну смугу – до трапу літака, проклали червону килимову доріжку. Зустрічали предстоятеля Української православної церкви хлібом-сіллю.

– Мукачівський Свято-Миколаївський монастир святкує 650-ліття. І мені дуже приємно розділити цю радість з вірниками, – розповів митрополит Володимир журналістам про мету візиту.

Своє 650-річчя Мукачівський Свято-Миколаївський монастир відзначив у неділю, 19 вересня. На святкову літургію приїхали голова обласної адміністрації, керівники правоохоронних органів, релігійні сановники, вірники. 25-річний Олександр приїхав до Мукачева з Виноградівщини, каже – цей день для нього особливий:

– Мукачівський монастир є для мене дуже рідним, а відколи я почав ходити в церкву моє життя з ним пов’язане. Це для мене велика святиня. І дата 650 років важлива і для монастиря, і в моєму житті, і в історії православної церкви на Закарпатті.

Мукачівський монастир є одним з найстаріших та найбільших в Україні, розказав архієпископ мукачівський і ужгородський Феодор:

– Добре відомо і підтверджено архівними документами, що заснована обитель в XI столітті, а неподалік знаходяться печери, де жили перші монахи. У 1360 році князь Корятович будує першу дерев’яну церкву на честь чудотворця Миколая. Ми відзначаємо сьогодні саме цю дату – офіційного заснування Мукачівського монастиря.

Очільник краю Олександр Ледида вважає – обителі треба надавати статус історичної пам’ятки

– Наразі Свято-Миколаївський монастир не є історичною пам’яткою, але питання буде підніматися. Адже 650 років з дня заснування – це вже історія держави Україна.

Прес-центр ОДА