Закарпаття: У Мукачеві відбулася міжнародна конференція до 130-річчя Антонія Маргіттая

16 вересня, у четвер, в сесійному залі Мукачівської міської ради відбулася міжнародна наукова конференція «Два сторіччя дослідження рослинного покриву Карпат» присвячена 130-річчю від дня народження Антонія Маргіттая, відомого ботаніка-флориста, систематика та знавця флори Карпатського регіону.З вітальним словом до учасників конференції звернувся Мукачівський міський голова Золтан Ленд’єл , який відзначив значущість даної події не тільки для науки, але й для, нас, мукачівців, які мають можливість вшанувати пам’ять видатного земляка, котрий уславив своє ім’я далеко за межами рідного міста та краю. У зв’язку з цим Золтан Ленд’єл висловив щиру подяку від Мукачівської міської ради та від себе особисто ініціаторам та організаторам даного заходу з Ужгородського національного університету, Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, Угорського природознавчого музею Академії наук Угорщини, Інституту ботаніки ім. Миколи Холодного, Закарпатській обласній організації Українського товариства охорони природи, Закарпатського краєзнавчого музею, Державного архіву Закарпатської області, та усім іншим причетним до такої важливої справи.

З привітаннями виступили заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Брензович, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдіка Орос, онук Антонія Маргіттая Ендре Маргіттай, який нині проживає в Угорщині, співробітник Угорського природознавчого музею з міста Будапешт Даніель Піфко, представник Закарпатського інституту підвищення кваліфікації Михайло Басараб. Багато теплих слів на адресу нашого видатного земляка-флориста було сказано старійшиною закарпатської школи ботаніки, професором Василем Комендарем.

Після пленарних доповідей, з якими виступили науковці України та Угорщини, відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки видатному мукачівцю, професору Антонію Маргіттаю на будівлі загальноосвітньої школи №1 ім. Пушкіна ( у минулому Мукачівської державної реальної гімназії).

Відділ внутрішньої політики Мукачівського міськвиконкому,  Мукачево.net