Закарпаття готується до спільних українсько-словацько-угорсько-румунських навчань “Світла лавина 2010”

Днями у закарпатському райцентрі Виноградів відбулося урочисте підписання чотиристоронньої угоди між Міністерством оборони України та Міністерствами оборони Республіки Угорщини, Румунії та Словацької Республіки про проведення спільного навчання «Світла лавина-2010». Україна на своїй території такі міжнародні навчання буде проводити втретє.
Вперше подібні військові збори відбувалися в Україні у 2002 році, наступне міжнародне зібрання пройшло на нашій території у 2006 році – і ось знову черга за нами.

Створення інженерного батальйону “Тиса” ініціювала саме українська сторона після катастрофічної повені 1998-го року. Серед основних завдань – спільні дії швидкого військового реагування на загрози повеней, надання  професійної допомоги на наслідки стихійних лих, які загрожують країнам Карпатського регіону.

Полковник, заступник начальника управління оперативного забезпечення командування ЗСУ Руслан Шутов “розсекретив”  план проведення п’ятиденної  військової зустрічі.  Навчання проходитиме у дві фази: командно-штабна (на базі міжнародного центру миротворчості і безпеки, Львівщина) та заключна –  польова (на річці Тиса поблизу села Тросник Виноградівського району). Під час заключної фази буде здійснюватись марш-кидок у район  так званої НП та демонстрація можливостей кожної країни.

Отже, 5 днів – з 27 вересня по 1 жовтня – на території нашої країни  розпочинається спільне українсько-словацько-угорсько-румунське навчання “Світла лавина 2010”, в якому планується задіяти до 150 військовослужбовців, найбільше ж буде українських вояків. Вперше в цьому році спостерігачами на міжнародних навчаннях виступатимуть представники Білорусі та Польщі.  Також українські військові відпрацюють питання взаємосумісності за стандартами НАТО з угорською, румунською та словацькою національними складовими батальйону “Тиса”.

Після детального обговорення та остаточного  узгодження основних завдань міжнародного навчання відбулась урочиста церемонія підписання чотиристоронньої угоди між Міністерством  оборони України та Міністерствами оборони Республіки Угорщини, Румунії та Словацької Республіки.

Також генерал-лейтенант, перший заступник командувача Сухопутних військ ЗСУ Анатолій Пушняков відповів на декілька питань.

– Отже,  які стратегічні цілі ставляться цього року під час проведення “Світлої лавини”?

– Наші цілі незмінні вже багато років – з часу створення міжнародного інженерного батальйону “Тиса” – надання оперативної і професійної допомоги   населенню різних країн з ліквідації надзвичайного лиха, найперше, повеней. До речі, на території України ці навчання проводяться вже втретє, а наступного року військових різних країн прийматиме угорська складова батальйону.

– Ви підкреслили, що цей військовий захід проводиться у нас не вперше, отже, чи бачите ви прогрес?

– Звичайно ж, на першому навчанні ми збирались окремими підрозділами, а зараз  кожна країна повністю використовує та  демонструє  всі можливості  батальйону по ліквідації наслідків природних катаклізмів.

– На територіях країн НАТО (Угорщина, Словакія та Румунія, які входять до національної складової батальйону “Тиса”) діють інші військові стратегії. Як вдається координувати спільну роботу?

– Ви знаєте, лихо не вибирає чи країна в НАТО, чи поза блоком. Зараз виявили бажання бути спостерігачами на міжнародних навчаннях Польща і Білорусь. Цього року Польща зазнала великих збитків від стрімкої повені, тож планує увійти  до національної складової батальйону “Тиса”.

– Який стан технічного забезпечення української складової, чи є у вашому арсеналі новинки?

– Сказати, що є  новинки, значить покривити душею.  Ви знаєте, який сьогодні стан фінансування Збройних Сил, але напрацювання по новій техніці у нас є. Щоправда, з-за обмеженого фінансування ми  не можемо дати всі наші новинки на озброєння. Загалом вся техніка, яку ми зараз використовуємо, абсолютно спроможна виконувати всі поставлені завдання і доводить про професійне використання під час ліквідації стихійних наслідків.

– Міжнародною мовою спілкування під час командно-штабного навчання є англійська. Чи всі українські воякі володіють іноземною, чи спілкуєтесь за допомогою перекладачів?

– Мовна підготовка  в ЗСУ та Сухопутних військах  не є великою проблемою. За останній час пройшли мовну підготовку біля 500 чоловік, також у Збройних Силах є посади, де чітко регламентоване обов’язкове володіння іноземними мовами. Більшість офіцерів, сержантів-контрактників  також спроможні спілкуватися іноземною.

– На вашу думку, як фахівця,  чи варто щось запозичувати в інших національних складових міжнародного батальйону “Тиса”?

– Звичайно,  якщо ми не будемо брати найкращі напрацювання, які є в інших арміях, то відкотимось назад на 10-20 років. Але зазначу, що наша інженерна техніка – перспективна і дієва, а в батальйоні “Тиса” використовується тільки краще технічне оснащення, яке є на озброєнні в ЗСУ.

Валерія Каналош, Виноградів, Закарпаття онлайн