Генкосульство Чехії у Львові “допомогло” приватному підприємству заробити на українцях майже 400 тис. EUR

Українські громадяни, які свого часу переплатили кошти за отримання чеської візи, тепер зможуть отримати ці кошти назад. Загалом 161 українець зумів домогтися справедливості у Празькому суді (Чеська Республіка) стосовно незаконних дій Генерального консульства Чеської Республіки у Львові. Усе почалося в липні 2008-го, коли відвідувачі чеського консульства в місті Лева мали насамперед зареєструватися в так званому “кол-центрі”, дзвінок до якого коштував 300 крон. За дев’ять місяців існування такої системи приватне підприємство, яке чеські дипломати вибрали без обов’язкового конкурсу, заробило на українцях майже 400 тис. EUR. Спочатку ті сумлінно платили за так звану “послугу”, однак згодом чимало з них задалося питанням: а на підставі чого ми маємо платити гроші?

Колишній генеральний консул Чеської Республіки Ладіслав Граділ знайшов спосіб вирішити задавнену проблему — великі черги на отримання візи. Однак зробив це в обхід законів своєї держави: громадяни України мусили попередньо зареєструватись у “кол-центрі” консульства. Причому реєстрація відбувалася лише в телефонному режимі, а вартість самої послуги була еквівалентна до 15 USD.

“Якщо міністерство хотіло задіяти “колл-центр”, — пояснює суддя Андреа Пешлова, — воно не мало стягувати платні. Брати гроші з іноземця за дзвінок — суперечить чинним чеським законам”. Загальна сума переплати – невідома, однак лише ті українці, які подали позов до суду, отримають тепер від МЗС Чехії 70 тис. чеських крон. Така самодіяльність чеських дипломатів коштувала їм подальшої кар’єри. Тодішнього генерального консула РЧ у Львові Ладіслава Граділа було звільнено з міністерства, а його безпосередній шеф — посол Чехії в Україні Ярослав Башта – позбувся своєї посади.

Зауважимо, що загалом робота чеського консульства у Львові викликає чимало нарікань із боку його відвідувачів. Моніторинг діяльності консульств, який проводять громадські організації, свідчить про те, що в чеському диппредставництві не надто приязно ставляться до громадян України. Про це говорить і доволі високий відсоток відмов у видачі візи, і постійні черги під приміщенням Генерального консульства, і нестача україномовних працівників цього консульства. До того ж значна частина відвідувачів генерального консульства приїжджає до Львова за кілька сотень кілометрів, передусім із  Закарпатської області, без жодної гарантії, що їхню справу буде позитивно вирішено.

Олександр Борисенко, МІСТ