Геофізики запевнили: в Україні землетрусів не буде

Українські геофізики спростовують інформацію, що уже незабаром країну трястиме, і просять громадян не піддаватися паніці.Водночас фахівці визнають – деякі райони справді розташовані у сейсмонебезпечній зоні. Зокрема, у Карпатах та на крайньому Півдні поштовхи найімовірніші.

Українські геофізики спростували інформацію, що уже незабаром країну трястиме. Водночас коштів на моніторинг сейсмологічної ситуації держава виділяє надто мало.

Українські вчені закрикають не піддаватися паніці. Ажіотаж, який останнім часом виник, нічого спільного не має з реаліями. За словами геофізиків, інформація перекручена, а деякі факти взагалі не відповідають дійсності.

Водночас фахівці визнають – деякі райони України справді розташовані у сейсмонебезпечній зоні. Зокрема, у Карпатах та на крайньому Півдні поштовхи найімовірніші. Як приклад геофізики наводять 1927 рік-тоді у Криму було зруйновано майже усе узбережжя.

Утім, визначити конкретний час можливого струсу нереально – зазначають експерти, у світі навіть немає такого обладання.

Єдиний спосіб убезпечитись від наслідків землетрусу-дотримуватись загальноприйнятих будівельних норм, які визначені у відповідних документах.

Проте головною проблемою геофізики вважають брак фінансування сейсмологічних дослідженнь. Не вистачає навіть персоналу. Українське обладананя не сертифіковане за міжнародними стандартами, а закордонне занадто дороге.

Науковці зазначають – держава лише цього року звернула увагу на власну ж безпеку.

Нещодавно рішенням Кабінету міністрів сейсмологічні прилади встановили біля усіх Атомних станцій. Утім, цього замало, адже для повномаштабних дослідженнь обладнання треба розміщувати по всій Україні.

Нагадаємо, днями в інституті геофізики імені Субботіна зазначили, що найближчим часом територія України може потерпати від землетрусів.

tsn.ua