Гривні загрожує обвал до 16 гривень за долар

Експерти ввжають, що після Нового року українській валюті загрожує обвал до 12-13 гривень за долар, проте запевняють, що нижче 16 гривень за долар вона не впаде.

Найближчим часом курс американської валюти в України значно зросте. За припущенням, долар коштуватиме 10-12 гривень, проте не опуститься нижче 16 гривень. Таку думку висловив доктор економічних наук Олексій Лупоносов.

За його словами, верстат уже давно запустили і долар стримують штучно, щоб не було паніки, щоб ніхто не здогадався, що “покращення життя уже сьогодні” не станеться.

“Уряд зможе утримувати гривню на рівні 8, поки вистачатиме валютного резерву Нацбанку. Максимум до Нового року. А потім буде обвал до 12-13 гривень за долар. Крайня межа, нижче якої наша валюта не опуститься, це 16 гривень за долар. Доказ штучного стримування – у Європі американська валюта піднялася на 10 центів, а у нас ні. По-друге, якщо порівнювати ціни, долар мав би коштувати 9-11 гривень. Ціни весь час зростають, а долар стоїть. Чому стоїть? В Україні ж немає потужного виробництва чи ресурсів, щоб на гривню нічого не впливало”, – наголосив він.

За словами директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, однією з головних передумов обвалу гривні він назвав факт, що Національний банк України надрукував готівкової та безготівкової гривні на кілька мільярдів доларів. Збільшилася грошова маса в обігу. На його думку, додаткова емісія не підтримана валовим продуктом і золотовалютними запасами. Також було випущено облігацій внутрішньої державної позики.

Проте, за словами іншого експерта немає ніяких передумов для різкого обвалу.

“До кінця року долар здорожчає до 8,20 гривень. Нацбанк, звичайно, може утримувати нинішній курс долара. Це він поступово і робитиме протягом наступних місяців. Зарплатню бюджетникам піднімають на 15 процентів. Отже, в бюджеті з’явились кошти. Проте ще не означає, що Нацбанк надрукував додаткові гроші”, – наголосив Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

tsn.ua