Закарпаття: На Ужгородщині відбулося свято двох сіл

“Осінь під Маковицею” — під такою назвою минулої неділі на роздоріжжі між селами Гайдош, Кибляри та Пацканьово відбулось свято двох сіл – Лінців та вже згадуваного Гайдоша.
Із самісінького ранку моросив дощ, а хмари, що збиралися на небі, нічого доброго не обіцяли. Але, незважаючи на примхи панянки-погоди, на невеликому майданчику продавці вже розкладали ятки, столи та лавиці. На сцені йшли останні приготування, а за лаштунками шеф-кухарі вже чаклували над бограчем. На мить крізь хмари пробився сонячний промінчик, ніби сповіщаючи, що можна розпочинати, і свято стартувало.

…На сцені – митці самодіяльного народного ансамблю пісні і танцю «Дружба». Хто ж, як не учасники цього знаного колективу, можуть так величаво розпочати концертну програму? Навіть хмари, здавалося, уповільнили свій безкінечний рух, прислухаючись до багатоголосся інструментів та мелодій. Згодом для вітального слова ведучий, завклубом с.Гайдош Юрій Савко запрошує на сцену голову районної ради Михайла Фединця, заступника голови райдержадміністрації Андрія Югаса та Киблярівського сільського голову Олександра Пецу. Щоб послухати  побажання від представників влади, глядачі впритул наблизилися до майданчика. Крім загальноприйнятих у таких випадках слів, виступаючі бажали ще й хорошої погоди. І вона дійсно змінила невдовзі гнів на милість – краплини все рідше зривалися на землю, а згодом узагалі не «докучали» ні учасникам, ні глядачам.

А на сцені «Дружба» продовжувала свій виступ. Зачин  майстрів був солідним і, зважаючи на оплески глядачів, сподобався. За сим на сцені з’явилися учасники танцювального гуртка Лінцівської ЗОШ I-III ст. Юним артистам довго аплодували, й таки було за що. Випробування великою сценою та сусідством із знаними колективами дебютанти витримали. Ведучі Ольга Ніколенко та Юрій Савко знову запрошують новий колектив. На сцену піднімаються поважні пацканівські «Газдині». Загалом увазі присутніх було представлено 21 номер. Кожен із якоюсь своєю родзинкою. Так, дует «Дитинство» (Худльово) зачарував безпосередністю, джентльмени  з Гайдоша – іронічністю та гумором, лінцівські цигани – запальним танцем, а наймолодша учасниця концерту – три-річна Анастасія Січка з Пацканьова, яка виконала пісеньку «Дощик»,– своєю сміливістю. Адже, погодьтеся, вийти на сцену в такому віці – це вже своєрідний подвиг.

Відтак Олександр Пеца піднявся на сцену для нагородженння. Активістам та спонсорам, молоді та досвідченим, спортсменам та сільській інтелігенції були вручені Грамоти. В підсумку нагороджено 40 жителів сіл Гайдош, Кибляри та Лінці. А подяк таки було значно більше. Адже не секрет, що нині організувати та провести на солідному рівні більш-менш пристойний захід без підтримки як і моральної, так і фі-нансової, неможливо. Навіть за великого бажання. Передовсім, Олександр Вікентійович дякував голові районної ради Михайлу Фединцю, адже саме за солідної фінансової підтримки Михайла Ілліча, до речі, уродженця Лінець, й стало можливим проведення свята. Також щирих слів удостоїлися гендиректор ВАТ ЕК «Закарпаттяобленерго» Василь Ковач, начальник Ужгородського РЕМу Іван Попович. За надану сцену та увесь необхідний для цього інвентар велике спасибі лунало сусіду – Середнянському селищному голові Емериху Крицькому. Відтак біров щиро дякував  перевізнику, сільському депутату Василю Цубині, приватним підприємцям Юрію Грицище, Володимиру Маслянику, Миколі Марушинцю, Тетяні Савко, організаторам та ідейним натхненникам, а відтак реа-лізаторам свята – Юрію Савку, Ярославі та Віталії Забруцьким, лінцівській та гайдошській молоді, та чотирьом жителям Лінців, які протягом тижня наводили  лад та прикрашали місце проведення свята. За хліб – директору фірми  «Хіпп-Ужгород» Володимиру Панкову,за майстерне приготування бограчу – шеф-кухару «Деци у нотаря» Івану Грабу. І насамкінець глядачам, адже сааме  для них усе це й задумувалося та проводилося.

Звичайно шкода, що дощ втрутився у сценарій. Але не в загальний піднесений настрій. Незважаючи на парасолі, глядачі, не шкодуючи долонь, аплодували артистам. Значне пожвавлення вніс у програму сольний виступ керівника народного інструментального ансамблю «Рапсодія» Ужгородського РБК Лесі Дубенко. Запальний угорський чардаш та ще кілька мелодій викликали шквал схвальних емоцій, тим більше, що артист-ка для танців запросила на сцену дівчат із числа глядачів. Велику ж крапку  (можливо, що й трикрапку) виступам поклав сімейний дует Сергія та Тетяни Раховських. Кілька знаних та улюблених пісень у їх виконанні й завершили концерт. Але не свято.

Уже надвечір почала сходитися молодь із довколишніх сіл, якій влаштували дискотеку до півночі.

Свято вдалося. І як у своєму виступ зазначив Михайло Фединець, уже починаючи з цього року, Ужгородщину знатимуть не лише завдяки «Доброньській паприці» та «Словенскій веселіці», а й «Червоній черешні» та «Осені під Маковицею». Є заперечення?

Під Маковицею побувала Тетяна Фаліс, “Вісті Ужгородщини”