Підприємства СЕЗ “Закарпаття” за перше півріччя реалізували продукції на 960,9 млн. грн.

Станом на 1 липня 2010 року в спеціальній економічній зоні “Закарпаття” налічується 13 договорів на реалізацію інвестиційних проектів, якими передбачено залучити в економіку області 270,0 млн.дол.США інвестицій. З них уже освоєно понад дві третини запланових (77,8%), у тому числі за І півріччя 2010 року 5,9 млн.дол.США.
Із загального обсягу освоєних інвестицій 99,6% припадає на підприємства машинобудування (збирання автомобілів та комплектуючих до них, компонентів для електронної промисловості та оброблення металу), 0,3% — торгівлі, 0,1% — металургії та оброблення металу. Із загального обсягу залучених інвестицій дві третини складають кошти вітчизняних інвесторів, третину — іноземні інвестиції. Основними іноземними партнерами є Японія, Кіпр та Швейцарія.

Обсяг реалізованої продукції за І півріччя ц. р. склав 960,9 млн. грн., що майже на третину більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Експорт виробленої продукції складає 52,2%, на ринку країни реалізується 47,8%.

З початку реалізації проектів на підприємствах створено та збережено 4,4 тис. робочих місць. Середньомісячна заробітна плата на цих підприємствах склала 2381 грн., що на 28,5% більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

Підприємствами які реалізують інвестиційні проекти у СЕЗ “Закарпаття”, у першому півріччі поточного року до бюджетів усіх рівнів сплачено 116,0 млн. грн. та зборів до державних цільових фондів — 19,1 млн. грн.

Оксана КАРДАШ, начальник відділу статистики будівництва та інвестицій Головного управління статистики