Ужгород: Після “революції” маршрутки “Газелі” по місту не їздитимуть…

Ужгородська міська рада створила конкурсний комітет та розробила нові проекти як щодо маршрутів, так і щодо транспортних засобів, повідомив днями у прес-центрі “Нове Закарпаття” заступник міського голови Володимир Химинець.

Він зізнався, що проведений попередньою владою у 2005 році конкурс з перевезення пасажирів нині відгукується незадовільним станом транспорту та невдоволенням користувачів маршруток. З-поміж 300 маршруток, які щоденно курсують містом, 200 автомобілів – “газелі”.

“Газелі” Ужгородом не їздитимуть…

Дешеві, маломісткі, а також потужні забруднювачі повітря, що отримали “благословення” від колишнього мера Погорєлова. Характерно, що “пазики” та “газелі” запущені Погорєловим-старшим, натомість Погорєлов-молодший робить закиди владі про те, що повітря в Ужгороді забруднене автомобільними викидами.

З огляду на це Конкурсний комітет висунув низку вимог, зокрема: автомобілі типу “газель” до участі в конкурсі не допускатимуть взагалі (завдячуючи Погорєлову, Ужгород єдиний з-поміж обласних центрів, де ще використовуються “газелі”). Попередники створили також дублюючі маршрути, як-от: 7, 7а, 7б, 7д, хоча потреби в них не було.

Відтак пасажирські перевезення в Ужгороді надалі здійснюватимуться на 193 маршрутах, на участь у яких проведуть конкурс. Міська влада враховує вплив на довкілля міського транспорту та його відповідність сучасним вимогам. Автобуси їздитимуть згідно з графіками, які встановлять на всіх автозупинках, а водії матимуть визначений час на відпочинок та дозаправку своїх машин. Має відійти в минуле таке явище як тривале відстоювання транспорту на кінцевих зупинках (десятки машин нині можна побачити, скажімо, на кінцевій зупинці на вул. Чорновола).

На прохання мешканців Сторожниці кілька автобусних маршрутів будуть продовжені до цього передмістя. З пл.Корятовича в новий район вулицею Перемоги курсуватиме маршрутка. Відкривається новий маршрут по Слов’янській набережній, де виник новий мікрорайон Боздош-еліт та потужно працює КП “Боздоський парк”. На побажання ужгородців 4 автобуси з пл. Корятовича до вул. Чорновола їздитимуть повз Боздоський парк.

Володимир Химинець також наголосив, що довгостроковий Генплан розвитку міста розробляється з урахуванням насиченості транспорту на головних міських магістралях та механізмів розмежування його за іншими напрямками. Оскільки новий Генплан змінить власне межі Ужгорода, ним має бути врахована і нова транспортна мережа. Зняти транспортне навантаження з центру міста значною мірою вдалося завдяки транспортній розв’язці через вул.Легоцького – вул.Можайського у напрямку на Минай. Формується виїзд транспорту по вул. Дєньдєші, а також буде виїзд по вул. Тельмана в бік речового ринку, що дозволить розвантажити вул. Гагаріна.

“Повернемо місту вкрадений 21 мільйон!” ???

Друга частина прес-конференції не обійшлася без політики. Володимира Химинця журналісти запитали, чи реагуватиме міська влада на факти дочасної агітації, що суперечить виборчому законодавству. На думку заступника мера, відреагувати на це належним чином мали би в уже сформованих ТВК й винести таким претендентам попередження.

Заступник міського голови зізнався, що його смішать гасла на кшталт “знизимо на 25 % комунплату”, “повернемо місту порядок” ( кажуть, у первинному варіанті це мало звучати “повернемо місту Погорєлова”, а його самого, на думку останнього, мали би зустрічати мало не з квітами, як радянського воїна-визволителя). Виникає слушне запитання: а чому би не висунути гасло “Повернемо місту вкрадений 21 мільйон!” ???

Після такого гасла можна було би вже й пообіцяти покращене водопостачання. “На той момент я був депутатом міськради і членом Тендерного комітету, який похапцем, без дотримання процедури, попереднього оголошення зібрався, щоб надати якийсь законний статус реалізації цих коштів. Тоді цей 21 мільйон був унікальною можливістю вирішити питання цілодобового водопостачання й мали цільове призначення на реконструкцію Минайського водозабору”, – розповів Володимир Химинець. Проте гроші вкрали.

На сьогодні правобережжя Ужгорода практично має цілодобове водопостачання, що є заслугою нинішньої міської влади, яка ввела в дію додаткові резервуари, зникла і довготривала проблема з водопостачанням у м-ні Червениця. Збільшено час подачі води в лівобережній частині міста. Однак доводиться тільки шкодувати за тим, що у 2004 році місто втратило єдину можливість – завдяки величезній дотації від уряду – вирішити питання з водозабезпеченням в Ужгороді.

Слід нагадати, що більшість приміщень басейну “Спартак” за мерської каденції Погорєлова було продано за безцінь. “Приміщення кінотеатру “Ужгород” площею 1400 кв.м. також приватизоване ним на підставних осіб та перепродане за ціною 2 тис. грн. за квадратний метр, – повідомив гість прес-центру.– Моя особиста претензія до нього у тому, що ми не маємо аквапарку. За весь період незалежної України Ужгород отримав інвестицій на 50 млн. дол.США, а тут під корінь зарубали проект на 30 млн. тому, що надійшла пряма вказівка: не дозволити! “Вкрасти” ж землю, (як дехто з опонентів стверджує) неможливо хоча б тому, що громада своїм волевиявленням на міському референдумі надала їй статус землі, яку не можна роздати під житло, будівництво підприємства, а тільки використати під аквапарк. У вересні 2009 року інвестор мав здати об’єкт у експлуатацію”.

Кампанію Погорєлова фінансуватимуть за кошти мукачівців і свалявчан

Володимир Химинець висловився про те, що виборча кампанія Погорєлова фінансуватиметься за кошти мукачівців і свалявчан. Ужгородці мають розуміти, що люди, які його фінансуватимуть, ніколи не витрачають кошти без намірів повернути їх у стократному обсязі. Тож за умови зміни влади на користь команди, фінансованої із Мукачева, відбудеться перерозподіл усіх ресурсів і перегляд багатьох рішень стосовно господарчих галузей міста, тобто ламатися буде все – для того, щоб повернути вкладені у кампанію мільйонні кошти.

Проте ужгородський виборець не є таким електорально простим, як десь по селах, де опоненти звикли проводити подібні “фінансові” експерименти, висловив переконання Володимир Химинець. До того ж, правоохоронні органи відслідковують можливості підкупу та фальсифікації голосів, це явище буде жорстко присікатися на виборчих дільницях співробітниками УМВС та УСБУ в Закарпатській області.

Трибуна