Закарпаття: Психічно хворі краяни вбивають рідних та палять батьківські хати…

З настанням осені, стверджують лікарі, у психічно хворих людей загострюються їхні недуги. Тоді від них можна чого завгодно очікувати, особливо, коли ситуація ускладнена вживанням алкоголю. Хоча, чого гріха таїти, часом й психічно здорова, але п’яна людина, такого накоїть, що й шизофреніку на думку не спаде…Відразу кілька прикрих випадків, коли біду робили люди з неврівноваженою психікою, трапилося цими днями на Закарпатті. Одні “психи” хапалися за ножі, інші – за сірники.

Так, в Ужгороді психічно хворий (перебуває на відповідному обліку) 28-річний син забив до смерті свою 51-річну матір. Бузувіра затримали.

Інша біда сталася на Хустщині. Тут уночі в реанiмацiйне вiддiлення районної лікарні з проникаючим ножовим пораненням черевної порожнини доставили 48-річного жителя одного з населених пунктів району. Про пораненого медики повідомили міліцію. Невдовзі в лікарню прибула слідчо-оперативна група.

За словами помічника начальника Хустського міськвідділу міліції капітана Сергія Шимона, потерпілий перебував у непритомному стані, тому не міг нічого розповісти. Тож міліціонерам довелося їхати у Вишково, де обставини цього злочину з’ясовував разом із колегами оперуповноважений карного розшуку старший лейтенант міліції Михайло Подгорняк. Виявляється, згаданий травмований чоловік співмешкаєз місцевою жителькою. Ця жінка від першого шлюбу має дорослого сина, 32-річного Василя, котрий проживає з дружиною та дитиною окремо від матері. Молодик, кажуть селяни, має неврівноважений характер, особливо буйний, коли вип’є. Свого часу навіть “заробив” судимість (щоправда, умовну) за зберігання холодної зброї. До ножів, схоже, у нього якась нездорова пристрасть.

Того фатального вечора, з’ясували правоохоронці, п’яний Василь затіяв “розборки” зі своєю дружиною. Було вже за північ, коли схвильована невістка зателефонувала Василевій матері й попросила прийти заспокоїти дебошира. Знаючи важкий характер сина, жінка попросила чоловіка, аби той забрав невістку й онука і привів їх ночувати до них, мовляв: Василь може на п’яну голову накоїти лиха.

Коли вітчим зайшов до хати й спробував припинити сварку, це чомусь дуже розлютило його прийомного синка. Не тямлячись від люті, молодик схопив кухонний ніж і встромив вітчиму в живіт. Хотів дорізати свою жертву, проте на заваді стала дружина, наробивши гвалту.

Поранений зробив ще кілька кроків, але знесилений упав. У лікарню його доставили сусіди. На щастя, лікарям вдалося врятувати життя людині. А от його кривдника затримала міліція, і тепер умовним вироком суду молодик вже не відбудеться.

Інший “псих” наробив біди вже в самому Хусті, лише цього разу обійшлося без крові. Зранку горіла хата місцевого пенсіонера. Як з’ясувалось, її запалив хворий на шизофренію 20-річний син господаря будинку Іван. Хлопець – інвалід дитинства, перебуває на відповідному обліку. Коли хвороба загострюється, він стає буйним. Не раз обіцяв спалити хату, навіть пробував це зробити, лише пожежу тоді вчасно загасили. А цього разу так швидко спорудив, просто на очах у батька, з паперу та різного ганчір’я “ватру”, що полум’я встигло перекинутися на домашні речі. Пожежа завдала збитків на суму близько 5000 гривень. Добре, що обійшлося без жертв. Коли нещасний наробив біду, то утік з хати й кілька днів переховувався в місті, доки його не затримала міліція. Хворого направили на лікування в Берегівську психіатричну лікарню.

Майже ідентична історія трапилася того ж дня в Мукачеві. 24-річний місцевий житель, хоча й не перебуває на психіатричному обліку, проте з психікою в хлопця явно не все гаразд. Одружений, виховує сина. Проте з дружиною живуть окремо, бо вона не змогла зійтися характером із свекрухою. Син через це часто сварився з матір’ю, обіцяючи частенько “усіх спалити” та покінчити життя самогубством (якось навіть різав собі живіт уламками скла). Молодик не зловживає алкоголем, правда, полюбляє випити пиво. А коли перебере зайвого, стає неадекватним.

Кілька днів тому Володимир знову зчинив сварку з мамою. Почав з того, що його дружина прийде жити до них. Однак мати була категорично проти невістки.

— Ну, тоді я спалю хату! – з цими словами розлючений син пішов з дому. Коли повернувся ввечері, в будинку був лише молодший брат. Володимир вигнав його з хати й… узявся за сірники. Спершу запалив мамине ліжко, далі своє. Полум’я швидко перекинулося на інші речі, а невдовзі запалав весь будинок (пожежа завдала збитків на суму 20 тисяч гривень).

Почекавши, доки розгориться як слід, палій кинувся на вулицю. Але далеко не втік. Перескочивши через паркан, видряпався на височенну, метрів 30, телевишку поруч з їхнім будинком. Там і просидів понад дві з половиною години. Час від часу кричав згори матері: “Бачиш, що ти натворила? Я зараз кинуся донизу, бо не хочу так жити!”

Як не просили дебошира заспокоїтися й злізти зі стовпа (і дружина, і рідний дядько), проте він на жодні вмовляння не реагував. Тільки тоді, коли закінчилися цигарки, сам зліз. Де його і затримали міліціонери…

Палія наразі відправили на обстеження у Берегівську психіатричну лікарню, повідомляє командир патрульної роти Мукачівського міськвідділу міліції майор Михайло Джумурат. Після вердикту лікарів вирішуватиметься його подальша доля.

Володимир Павлюх,  ВЗГ УМВС України в Закарпатській області